Заместник областният управител на Русе Явор Янчев последва примера на социалния министър Ивайло Калфин и на своите колеги от АБВ в страната и също подаде оставка вчера в 08.35 часа.  
Оставката ми е факт, подадох я в началото на работния ден. Това е лично мое решение, продиктувано от решението на националното ръководство на АБВ, каза за „Утро“ Янчев, като допълни, че конференцията в неделя от 11 часа в НДК в София трябва да реши дали партията излиза от управлението. Той отбеляза категорично, че Изборният кодекс не е основният проблем.
Нещата не са от днес или от вчера. Има политики в различните сфери на управление, с които сме изразявали несъгласието си, а на националната конференция в неделя те ще бъдат посочени. Нямаше диалог и този модел на водене на политика не е съвместим с нашите виждания, коментира вече бившият зам. областен управител.  
Той изрази благодарността си за професионалната работа на всички служители в областна администрация.
Стараех през тази една година и четири месеца да бъда етичен, диалогичен и полезен със задачите, които трябваше да изпълнявам. Областна администрация е мястото, където се преплитат интересите на местната с държавната власт и за областния управител не е лесно да е балансьор. Пожеланието ми към държавата е да се осигури финансов ресурс на областните управители, за да си изпълняват задачите, посочи още Янчев. 
Областната организация на АБВ в Русе изказа благодарност на Янчев за приноса му в законосъобразната дейност на областната администрация за периода, през който той изпълнява тази длъжност - от 8 декември 2014 година до вчера, както и за проявеното политическо мъжество.