35 атрактивни автомобила, произведени от 1906 до 1986 година, ще вземат участие във втория Парад на ретро автомобилите в Русе. Той ще се състои в рамките на туристическото изложение „Уикенд туризъм“ на 14 май, съобщи вчера директорът на общинската фондация „Русе - град на свободния дух“ Ели Минкова. 
Автомобилите ще пристигнат от Варна, Бургас, София, Павликени, Велико Търново, Габрово, Шумен и от много други български градове. В дефилето и изложението на паркинга до НАП ще се включат и русенски ценители на коли-антики. Очакваме потвърждение за участие и от Румъния, каза Минкова и припомни, че миналата година колоната на красиви стари автомобили, пристигнали откъм Дунав мост, беше впечатляваща. 
Най-старата кола, която е заявила участие, е с марката De Dion Buton и е произведена във Франция през 1906 година. Феновете на автомобилната класика ще видят отново мерцедес, опел, БМВ, рено и фолксваген, няма да липсват също вартбург и дори запорожец. 
Сборният пункт на участниците е паркингът на магазин „Кауфланд“ в кв.“Дружба“. Оттам в 11.30 ч ще започне и дефилето по русенските улици до паркинга на НАП, където в 13 ч кметът Пламен Стоилов, под патронажа на когото се провежда парадът, ще даде старта. Любителите на класическите возила ще имат възможност да разгледат и да се снимат с уникалните коли през целия следобед. А в 15 ч ще започне церемонията по награждаването. 
В шоуто ще участват талантливата Габриела Йорданова, която е едно от „Лицата на Русе“, дарования от студио „Икономов“ и клуб „Танго“ от София. 
Предвидили сме по време на тазгодишния парад и една среща на миналото с бъдещето в автомобилизма, каза Ели Минкова. От Русенския университет ще представят пощенския екологичен автомобил, задвижван от електричество, и електромобила, с който отборът на РУ ще представи България в Шел еко маратона в Лондон. 
Организаторите напомниха, че от общината и фондация „Русе - град на свободния дух“ отправят молба русенци да не паркират своите коли на общинския паркинг до сградата на НАП от 18 ч на 13 май до 18 ч на 14 май.