Нов епизод от кошмара, в който се оказаха въвлечени без вина, преживяха собственици на апартаменти и офиси в блок „Теодора“.
12 полицаи се включиха вчера около 9 часа в поредния опис на ипотекирания бл.“Теодора“ зад хипермаркет „Практикер“. До ескалиране на напрежението не се стигна и след малко повече от час униформените си тръгнаха. След тях обаче остана недоволството на собственици на апартаменти, офиси и гаражи, строени от софийския предприемач с русенски корени Явор Блъсков. До драмата на новодомците се стигна, след като си купили жилища и помещения, но години по-късно разбрали, че всъщност имотите вървят с ипотеки. И тъй като строителят не се издължава на банките, неговите клиенти се оказаха в ролята на борчлии. Така преди около 4 години случаят стигна до частен съдебен изпълнител, който трябва да продаде имотите, с което да погаси дълговете на Блъсков. Подобно бе положението и на новодомците в бившето АОНСУ на старото Разградско шосе и новопостроената жилищна кооперация до него. За това потърпевшите предприеха серия от протести и жалби с искане справедливостта да възтържествува и черно на бяло да се докаже, че те без да знаят са станали жертви на алчна далавера.
Засега обаче опитите им са безуспешни, а част от преметнатите дори са си купили на търг от частния съдебен изпълнител Иван Хаджииванов за втори път собствените апартаменти. Останалите недоволни обаче виждат светлина в тунела. Надеждата им е в разследването, което води Русенската окръжна прокуратура по отношение на два нотариални акта за ипотека. Според тях има предпоставки да се докаже, че те са нищожни, с което ипотеките да отпаднат. А нередовността им произтичала от това, че са близо 200 страници, съдържат много факти и обстоятелства, които трябва да бъдат проверени и сравнени, а нотариусите са ги прочели в рамките на 1 работен ден, след което са ги вписали.
Описват се останалите 16 имота в блока. Първо бяха извадени на търг тези, които са собственост на Явор Блъсков, но продажбата им не успя да покрие натрупаните задължения, коментира Хаджииванов.