Изоставащата подготовка на Българското председателство на Европейския съюз, което ще е през втората половина на 2018-та година, вече струва стотици хиляди лева на държавния бюджет. Това става ясно от Отчет на изпълнението на Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз, който е приет преди две седмици от правителството, предаде БГНЕС.

От документа става ясно още, че Администрацията на МС все пак е провела процедура по избор на изпълнител на създаването на интернет-страницата на Българското председателство.

Сайтът www.eu2018.bg струва 42 000 лева, макар интернет-страницата в голяма степен да е лишена от съдържание. Интернет-страницата е направена от малко известната фирма “Билдинг Пропъртис Холд” ЕООД. За пилотни обучения за подготовката на Председателството са похарчени общо 128 000 лв. Парите са усвоени от Института по публична администрация и Дипломатическия институт към МВнР. Администрацията на Министерския съвет е усвоила 24 000 лева, с които е анализира данни, свързани с подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Отчетът по Комуникационната стратегия опровергава думите на отговорния за Българското председателство на ЕС вицепремиер Меглена Кунева, която на последното заседание на правителството обясни, че страната ни още няма тема и визия на Председателството. 20 000 лв. са предоставени за “изработване на концепция за тема/визия на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.”, пише обаче в отчетът за 2015 г. на Комуникационната стратегия за членството на България в ЕС.

Още 20 000 лв. са похарчени за социологическо проучване, което да установи предварителните нагласи на българите за Председателството ни през 2018-та година. Други 20 000 лв. са дадени на интернет-сайтове, които са публикували “платени публикации” за Българското председателство. За обучения на журналисти и изработването на концепция за работа с медиите са похарчени още 20 000 лв. 5 000 лв. са похарчени за проверка на знанията по английски език на служителите от администрацията, които ще са ангажирани с Председателството на ЕС. За стажове в страни членки и институции на ЕС са похарчени през 2015 г. – 70 000 лв., а още 24 000 лв. за поредния анализ, свързан с Председателството. Този път то е за изработването на Проект на програма на обучение на екипа.

Общо 900 000 лв. ще похарчи през тази година правителството за комуникационните политики около членството на България в ЕС. Разходването на парите е одобрено от правителството на заседание през април месец. Този път средствата за Българското председателство са далеч по-малко, вероятно, защото такива вече бяха предвидени с бюджета за 2016 г.

От програмата става ясно, че голяма част от парите ще отидат за подобряване на имиджа на България по отношение на проблемите й с правосъдието и вътрешния ред. Вицепремиерът Меглена Кунева е получила 150 000 лв. за “консултантски услуги и комуникационни дейности в подкрепа на изпълнението на препоръките и заключенията от Доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка за 2016 г". Правосъдният министър Екатерина Захариева е получила още 50 000 лв., които също са за комуникиране на препоръките и заключенията на ЕК по отношение на борбата с корупцията и организираната престъпност.

През 2016 г. правителството дава и 80 000 лв. за пълноправната интеграция на страните от Западните Балкани в ЕС.