Не само шофьори със спукани гуми, изкривени джанти и изпочупени в улични дупки коли съдят община Русе и получават обезщетения. Същият успех постигат и застрахователните компании, които първо плащат ремонта на пострадалите автомобили, но после си търсят парите от общината, тъй като тя отговаря за състоянието на уличната мрежа.
Поредният такъв казус струва точно 1530.96 лева на общинския бюджет. Става дума за случай от 8 април 2015 година, когато БМВ изхлопало в необезопасена и несигнализирана дупка в Русе. Кратерът бил дълбок около 12 сантиметра и според вещо лице причинил на колата щети за 885 лева. И тъй като човекът имал сключена застраховка „Автокаско“, отишъл до застрахователя си и получил полагаемото обезщетение. 
Дружеството пък се обърнало към съда с иск общината да плати за грешката си и съдът сметна, че застрахователят е в правото си да претендира обезщетение. Решението може да се обжалва.
По същия начин протичат и делата, които граждани водят срещу общината заради бездомните кучета. Последно шофьорка на тролей осъди местната власт за това, че докато сменяла гума била нападната от улично псе, а следите от ухапването стояли седмици наред. Нещо повече - свидетел по делото посочил, че и негов познат е ставал жертва на глутницата кучета, които не били инцидентни гости, а стари познайници в района на иначе лустросания бул.“Тутракан“. Затова съдът на първа инстанция осъди общината да й плати 1800 лева обезщетение.