Лекарят е длъжен не да не причинява вреди, а да подобри здравословното състояние на пациента. Категорично и безспорно е, че бездействието на служителите на Университетската болница /УБ/ е довело до смъртта на 72-годишен мъж. Затова Окръжният съд на втора инстанция реши, че синът и съпругата на починалия не заслужават 5000 лева обезщетение за загубата си, а 30 000. Решението обаче може да се обжалва и пред Върховния касационен съд.
Случаят е от 12 септември 2009 година, когато 72-годишният мъж бил приет за лечение в болницата.   

От 5 дни той имал дразнеща кашлица, задълбочаващ се недостиг на въздух, бодежи в гърдите, температура от 38 градуса и проведено антибиотично лечение, но без ефект. Два дена по-късно починал, а заради неадекватните лекарски действия и бездействия двамата му наследници поискаха по 25 000 лева обезщетение от болницата.
За конкретния пациент е било наложително да се направи кръвопреливане. УБ обаче е създала такава организация на работа в отделението за трансфузионна хематология, че в събота и неделя това на практика е в зависимост от преценката на дежурния лаборант. Навременното кръвопреливане на пациента е нямало да покачи хемоглобина до нормата, но e можело временно да подобри състоянието му. Независимо че той е приет с пневмония, лечението е трябвало да се разшири и лекарите са били длъжни да направят кръвопреливане. По делото е установено, че е имало кръв в болницата, както и възможност спешно да се изиска от Плевен, но на 13 септември 2009 г. медицински служители са преценили, че този пациент не е спешен, а хроничен, сочи в мотивите си съдът.
От друга страна магистратите посочиха, че ненавременното търсене на болнична помощ също е довело до фаталния му край. Затова сметнаха, че двамата му наследници заслужават по 15 000 лева обезщетение.