Спечелилият трета квота за Русе за олимпийските игри в Рио де Жанейро Филип Новачков е роден преди 26 години в Раднево. Той стана русенски спортист в края на миналата година, когато президентът на федерацията Валентин Йорданов по борба му предложи да се състезава за клуб „Юнак“. Новачков прие и веднага донесе шампионска титла за новия си отбор по време на държавното първенство. С него за „Юнак“ се бори и брат му Борислав. 
Новачкови емигрират в САЩ преди точно 13 години покрай спечелената от майка им зелена карта. От малки започват да се занимават със свободна борба.   
„Спортът ми помогна да се адаптирам и да се впиша по-бързо в американската обстановка. Единственото неудобство произлизаше от факта, че съм българин, а местните състезатели имаха респект по принцип от нашата школа. Когато говореха за българи, първо се сещаха за борбата. В този смисъл се гордеех, че съм българин“, казва Борислав. 
Семейството на Новачков се установява в Калифорния, където младият борец получава образованието си. На няколко пъти е избиран сред най-талантливите колежански състезатели. По-късно става помощник треньор в университета. До него се бори и Филип, който е с две години по-голям.
След Калифорния отива в Илинойс Юнивърсити, на час и половина от Чикаго. И там е помощник треньор. Остава му и достатъчно време за тренировки. Сигурен е, че след края на кариерата си ще работи като треньор.
Валентин Йорданов вече знае за сънародника си, среща се с него, говорят дълго, накрая му предлага да опита с трикото на националния отбор. Борко не мисли дълго. Първото му състезание за държавния тим е на голям турнир в Колорадо Спрингс в памет на Дейвид Щулц. И веднага печели сребърен медал. 
Отгогава започва да мисли с повече кураж за Рио де Жанейро. 
„Искам да се боря за България до олимпийските игри“, казва още преди 4 години.
През 2014 година печели бронз от европейското първенство в категория до 65 килограма. Това отличие го вдъхновява още повече. 
Първият му шанс за квота към Рио е през миналата година на световното първенство в Лас Вегас. Тогава приема със спокойствие факта, че съдиите го препъват ритуално буквално на решителна крачка преди квотата. Оставя настрани хленченето, не си позволява нападки, въпреки че реферската мафия реално го лишава от отличие, което пък означава лиценз за Рио. 
„Разочарован съм много. Мечтаех да стана световен шампион. Въпреки всички усложнения в четвъртфинала със Сослан Рамонов имах възможност да взема 4 точки и да победя, но не ми стигна времето. Ще отложа хубавите моменти за олимпийските игри“, каза тогава Борислав.
А квотата му убягва още два пъти - на квалификациите в Зренянин и Улан Батор. Последният му шанс е на 8 май в Истанбул. Помита всички по пътя си и най-сетне заверява билета за Рио.
„Ше отида в Бразилия, за да стана олимпийски шампион!“, категоричен е Борислав Новачков. 
А на американския българин с клубно членство „Юнак“ /Русе/ може да се вярва.