Апетитната поръчка за строеж на пробива при „Кауфланд“, който е част от мащабния общински проект за интегриран градски транспорт, може би се е оказала прекалено голяма хапка за една от трите фирми победителки. Този извод може да се направи, след като „П.С.-ЕРО“ ЕООД поиска съдът да я обяви в неплатежоспособност и да стартира процедура по нейната несъстоятелност, (От стр.1)
тъй като е в икономически колапс. Това поражда въпросителни как дружеството, което през годините е печелило не една и две обществени поръчки, стига финансовото дъно. Още повече, че това се случва дни, след като пробивът „Кауфланд“ е реализиран именно с нейно участие.
След тежки процедури, включващи състезания между консорциуми, предлагане на оферти и обжалвания на победители, за изпълнител на големия обект бе обявено обединението „Еротрансинженеринг“. В него участват фирмите „П.С.-ЕРО“ ЕООД, „Пътинженеринг“ АД и „Евротранспроект“. Срещу 6 846 493.20 лева /с ДДС/ на 16 декември 2015 година те финишираха строежа на отсечката при „Кауфланд“, която свърза кв.“Родина“ с централната част на града. Изглежда обаче спечелената солидна поръчка не само не е донесла финансов разцвет на една от фирмите - „П.С.-ЕРО“ ЕООД, а напротив - завлякла я е тежко.
Отделно през последните години строителното дружество е печелило самостоятелно 5 обществени поръчки за близо 1.7 милиона лева, обявени от община Русе, показа справка на „Утро“. Фирмата е строила трите къщички в кв.“Здравец Изток“, в които се помещават центровете от семеен тип за деца с увреждания. Всяка от тях е струвала над 440 000 лева. През 2013 година срещу 63 300 лева фирмата е ремонтирала топлопровод в същия квартал, а през 2012-а е извършвала текущи ремонти на общински обекти за близо 290 000 лева.
В крайна сметка излиза, че от спечелени обществени поръчки фирмата е на загуба, влошила си е икономическото състояние, а иначе бурните борби по търгове явно не носят дивиденти.
След като от 16 декември пробивът в „Родина“ официално заработи, от следващия месец фирмата ударила кепенците. Това става ясно от решението на Русенския окръжен съд, който я обяви в неплатежоспособност от 31 декември 2015 година. Решението обаче може да се обжалва.
Всичко започнало покрай ревизии на данъчните, които започнали през 2013 година и продължили до 2015-та. Според НАП дружеството с едноличен собственик Пламен Кочанов дължи на държавния бюджет данъци за над половин милион лева, за които обаче текат съдебни спорове. Отделно фирмата имала дългове за близо 220 000 лева към доставчици и отделно 92 000 лева текущи дългове към данъчните. И тъй като от януари вече не осъществява никаква дейност, няма как да покрива дълговете си.