Уникална технология за дезинфекция и почистване на книги се прилага за първи път в България в русенската библиотека „Любен Каравелов“. От два дни тук е поканена фирмата „Хрикат“, която се занимава със съхраняване и опазване на културно наследство. Тя работи по метод, наречен аноксия, който е щадящ както към печатните издания, така и спрямо хората, които боравят с тях - не използва химически препарати за изтребване на организми, заселващи се в старите книги вследствие на влажност и прахоляк, а прилага друг метод. 
Книгите се поставят под специален балон, като оттам се изсмуква кислородът и се вкарва азот. Азотът е газ, който се намира и в атмосферата, така че не е фатален за човека, но пък без кислород под прозрачния похлупак за няколко дни вредните организми в книгите измират, обясни собственикът на фирмата Христо Златанов. Той и екипът му са работили за спасяването на ценни издания в Александрийската библиотека в Египет, в книгохранителницата на Зографския манастир на Атон, в много старинни библиотеки в Португалия. В България обаче за първи път сме поканени в Русе, каза Златанов. 
Връзката на фирмата с русенци направили от Университета по библиотекознание, където директорката на РБ Теодора Евтимова споделила притеснението си за целостта на старите книги. В момента с азот се обработват книгите от фонда „Михаил Арнаудов“, предстои на уникалната аноксия да бъдат подложени и скъпоценните издания от Старопечатния фонд, където най-“възрастната“ книга е от 16 век. Под балон ще остане за известно време и бюрото на академик Арнаудов, а вероятно ще се наложи дървеният подиум в помещението с наследството на академика да бъде заменен. А и оттук нататък всички ценни книги ще се пипат само с памучни ръкавици, увери Евтимова.