Железопътни моделисти от България, Румъния, Унгария, Сърбия и Гърция си дават среща в Канев център в периода 13-15 май. За уникалното за страната ни събитие съобщиха съорганизаторите - инж. Димитър Баев, зам.-управител на „Булмаркет ДМ“ ООД, и Емил Чаушев, председател на сдружение „Клуб железопътен моделизъм - България“. 
Това ще бъде най-голямото изложение по железопътен моделизъм, правено някога у нас. Планирани са около 130 м трасета в основните четири мащаба H0, TT, N И Z, като по едно от трасетата (100 м) ще има 13 гари и спирки, а всички влакчета ще се движат по разписание и ще се управляват от участниците в срещата, както и от посетителите при желание. Целта е да се симулира трансгранична дейност на влаково движение. Всяка държава ще си има територия, на която се карат влаковете от техните жп администрации, като при преминаване на границите ще се сменят локомотивите.
Всички трасета ще бъдат с ландшафт, озеленени, представящи както реални, така и въображаеми обекти и пейзажи от природата, копия на български гари. Голяма част от локомотивите и вагоните ще са копия на истинските български, които могат да се видят и разпознаят навсякъде по жп мрежата. 
Гостите от чужбина ще донесат техен подвижен състав, а между гарите, освен пътническото движение, ще се изпращат и стоки с товарни влакове. Срещата ще отразява периода 1970-1980 година, като подвижният състав ще е копие на движилите се тогава влакове. 
За самите жп моделисти, а и за всички гости е подготвена и изненада - на един от модулите в трасето ще има ландшафт, показващ снимачна площадка на „Междузвездни войни: Епизод 8“. Модулът ще бъде осветен и озвучен с двигателите на Хилядолетния сокол.
Срещата се спонсорира от „Булмаркет ДМ“ - първия частен железопътен превозвач в България, и е по повод 20-годишния юбилей на фирмата, който се отбелязва на 9 май. Достъпът е свободен за граждани на 14 май от 9 до 18 ч и на 15 май 2016 от 9 до 13 ч.