Болид, задвижван от електрическа енергия, чието кормило ще бъде изработено на 3D принтер, а управлението ще става с бутони по подобие на състезателните машини във Формула 1. Над такъв прототип, с който ще се състезават за трета поредна година на грандиозната надпревара „Шел Екомаратон“, работи екип инженери от Русенския университет.
Екомаратонът тази година ще се проведе в Лондон между 30 юни и 3 юли, а до тръгването си тимът от Русе ще работи за усъвършенстване на болида. Стремежът е да се оптимизира разходът на енергия, която черпи колата. Променена е зъбната предавка на електромобила, а самите зъбни колела са направени от полиамид. Целта е болидът да се олекоти с няколко килограма и да се намали нивото на шум. 
Русенският отбор разработва още изцяло нов контролер, с който да се намали разходът на енергия. Въведена ще бъде и система за телеметрия, която да следи различни показатели в реално време. Промени в коланите в купето и нови по-леки батерии ще доведат до още по-добри резултати на състезанието в Лондон, надяват се инженерите.
Пилоти на болида ще бъдат Илияна Минковска и Сюзан Мехмедова, а екипът, който от месеци работи по усъвършенстването на машината, се състои от доц.Васко Добрев, доц.Симеон Илиев, д-р Георги Кадикянов, доц.Данчо Гунев, доц.Георги Христов, доц.Пламен Захариев и Цветомир Гоцов.
За участието в 31-то издание на екомаратона подкрепа на отбора са оказали от академичното ръководство на университета, фондация „Русе - град на свободния дух“, „Еконт Експрес“, „Хоби Кар“, „Куис Нострум“, „Витто“, „Карнес“, „Мадхаус Студио“ и „Миро Дизайн“.
В Лондон русенските инженери ще се постараят да подобрят миналогодишното си постижение в Ротердам - 213 километра пробег със символичния разход 1 киловатчас.