Живовляк е малък бурен, често подценяван и пренебрегван от хората. Той е доказан като един от най-мощните лекове на планетата. Към днешна дата растението би могло да се открие почти навсякъде. То вирее в дворове и дори се забелязва в тревистите площи около блоковете. Ето защо една част от хората избягват употребата на живовляк, смятайки го за абсолютно безполезно средство.Малко са тези обаче, които в действителност са запознати с всички безценни качества на билката. Тя заслужава петорно по-голямо внимание, в сравнение със сега.През годините живовлякът е успял да се сдобие със слава, пред която останалите билки просто бледнеят.
Най-големите качества на буренът живовляк

В северно американските култури растението се счита за панацея, а у нас все още има хора, които го тъпчат, минавайки покрай него.
Час по-скоро тази огромна грешка трябва да бъде поправена. Към момента се извършват изследвания, които имат за цел да докажат, че живовлякът се справя с понижаване на кръвната захар. Той облекчава болки, сърбежи и парене. Има антибактериално и противовъзпалително свойство. Познати са над 200 разновидности на растението. 

В общи линии всички те дават почти еднакви и също толкова задоволителни резултати след проведено лечение. Билката се използва под най-различни форми. От нея се приготвя мехлем, който действа веднага при нужда. Лекарството служи за промивки и третиране на кожата при наличие на кожни проблеми. Освен това мехлем от живовляк се използва успешно и при хора, които се измъчват от хемороиди.

Листата на природното лекарство служат за направа на настойки и чай. Те се счукват (в свеж вид) и се употребяват като компреси при различни възпаления на очите. Приготвени по този начин, листата дават много добри резултати и при възпаление на устата. Прави се гаргара, която помага почти на мига.

Живовляк в българската народна медицина. Той е познат като страхотно кръвоспиращо средство, което е по-надеждно дори от много лекарствени продукти. Освен това билката има отхрачващо и анти бактериологично действие. Тя действа като помощен лек при болести на съединителната тъкан, в частност вътрешни рани и вътрешни кръвоизливи. Изготвя се брашно от листата на полезното растение. То помага при определени видове рак. Има сведения, че билката живовляк е отлична при стомашно-чревен катар.

Тя се използва с голям успех при колики, метеоризъм, коклюш, стомашна язва, възпаления на дихателните пътища и дори такива с хроничен характер. Не на последно място трябва да добавим, че природното средство е надежден лек при чернодробни заболявания.