Творбите за цигулка, създадени от латиноамерикански автори през 20 и 21 век, вече са събрани в каталог. Сборникът с музикалните произведения е първи по рода си, затова напълно заслужено предизвика професионални адмирации и възхищение. Адмирациите и поздравленията бяха отправени най-вече към съставителката на уникалния каталог - русенката Мариела Недялкова! 
Мариела Недялкова е родена в Русе и завършва легендарната Музикална гимназия в родния си град. След това се дипломира по специалността цигулка в Музикалната академия. 
През 1992 г. заминава да работи в Аржентина, а там няколко години по-късно
печели конкурс за преподавател в музикалния отдел на Факултета по изкуство и дизайн
в Националния университет на град Куйо. Свързвайки професионалната си кариера и битието си с Аржентина, русенката поддържа здрави връзки и с родната страна. И през 2007 година тя защитава дисертация в софийската Национална музикална академия, като темата й е „Произведения за цигулка и виолончело на композитори  от Латинска Америка“. Така латиноамериканските автори на творби за струнни инструменти и София са в основата на научната степен Доктор по музикознание и музикално изкуство за момичето от Русе.
Днес тя е уважаван и ценен изпълнител, музиколог и педагог, известна не само в далечната латиноамериканска държава, но и в много други страни от Европа и света.  В момента Мариела Недялкова е професор в катедрата по цигулка в университета в Куйо, но заедно с това тя е ръководител на магистърска програма по изпълнение на латиноамериканска aкадeмичнa музика от XX век в същия университет. Към това трябва да добавим и още една нейна професионална изява - Мариела свири първа цигулка във филхармоничния оркестър на град Мендоса.
Затова е напълно обяснимо, че официалната презентация, съпроводена с концерт, на фундаменталния труд на русенката - Каталога на латиноамериканските произведения за цигулка от 20 и 21 век, събра огромен брой почитатели и заинтересовани.
Каталогът е електронна публикация от 55 страници
които се намират на адрес: http://ediunc.uncu.edu.ar/catalogoviolines/libro/. Специално за „Утро“ авторката на колосалното изследване обясни, че това е първата по рода си нетрадиционна - т.е. само електронна, а не печатна, публикация на издателството към Националния университет на Куйо. Предимствата на електронната публикация са в по-широкото разпространение и свободен достъп, а и има  възможност за периодично актуализиране с данни за новосъздадени творби, като се включват също нови записи или партитури.
Издирването, подборът и класифицирането на информацията ми отнеха почти цяло десетилетие, казва Мариела Недялкова. Финансова подкрепа тя е получила от университета в Куйо, където преподава от 1996 г. и където нейните проекти, свързани с мащабната разработка, са оценявани високо от управата на висшето учебно заведение. 
Самата презентация на каталога е преминала артистично - за разлика от представяния на други издания на университетското издателство EDIUNC, каталогът на русенката е събрал множество гости в театрално-концертната зала „Кинтаниля“. Изборът на мястото е напълно обясним - самата презентация е включвала
концерт, по време на който са прозвучали някои от творбите, включени в каталога
Сред изпълнителите бяха мои студенти от бакалавърската и магистърската програма, които ръководя: аржентинци, колумбийци, еквадорци, мексиканци, обяснява Мариела Недялкова. Разбира се, сред публиката са били нейното семейство, приятели, колеги. Наздравицата пък била вдигната с чаши, пълни с прочутото мендоско вино.  
Познавайки твърде добре пълната гама от цигулкови произведения на латиноамерикански автори, Мариела Недялкова не крие, че самата тя има своите предпочитания. Сред тях са композитори от различни поколения и страни като Камарго Гуарниери от Бразилия, Серхио Червети от Уругвай и САЩ, аржентинецът Хуан Мануел Абрас, също толкова известен и в Испания, костариканецът Еди Мора. Не мога да не отбележа и композиторките от Мендоса Сузана Антон и Адриана Фигероа, които повериха премиерите на свои произведения в мои ръце, казва русенката. И продължава: „Като цялостно творчество особено ценя аржентинеца Алберто Хинастера, чиято стогодишнина честваме тази година, бразилеца Ейтор Вила Лобос и много други, които мога дълго да изброявам“.
В близките месеци на Мариела Недялкова й предстои да представи в Саламанка доклад
пред VIII Световен конгрес на европейския съвет по социологически изследвания на Латинска Америка. Темата е Магистърската програма по изпълнение на латиноамериканска музика и трите фестивала, организирани към нея като творчески процеси, спомагащи за деколонизацията на Латинска Америка, пояснява музикантката. 
А през нейната „зимна ваканция“ (тоест, през българското лято) планира макар и за кратко да се завърне в родния си град. За кратко - защото след това до края на годината я очакват премиери на произведения на композитори от Мендоса в област Куйо, както и участие в Петия международен симпозиум по музика в Амазония, Бразилия.