18 клуба подадоха заявки за участие в „А“ група. В тази бройка са деветте тима в сегашното първенство - „Левски“, „Лудогорец“, „Берое“, „Ботев“ /Пловдив/, „Локомотив“ /Пловдив/, „Славия“, „Черно море“, „Пирин“ и „Монтана“. Документи в БФС са получени още от  „Литекс“, ЦСКА, от „Б“ група - „Дунав“, „Локомотив“ /Горна Оряховица/, „Верея“, „Септември“ /Симитли/, Добруджа“ и „Нефтохимик“. Парадоксът е, че след кандидатите е тоталният опашкар в „Б“ група - „Септември“ /Симитли/?!
Получена е и декларация от „Поморие“, в която се казва, че отборът също би бил играл в елита, но по „спортен път“. Сиреч, поморийци не искат да влизат в „А“ група по силата на административен и абсурден парашут.  
Срокът за подаване на заявките беше 30 април, а окончателното решение за формата в елитната дивизия и кои отбори ще участват в нея ще бъде взето в началото на юни. Почти сигурно е, че БФС няма да допусне в елита тима на ЦСКА. Няма да е никак чудно, ако централата протака да последния момент казуса с отбора, а после да зачеркне дори сезона на „червените“ в третия ешелон и ги прати в окръжните групи. 
„Дунав“ е само на една победа от узаконяване на членството си в елита и ръководството на клуба заедно със спортно-техническия щаб умува отсега на какви постове трябва да бъдат привлечени подкрепления. Както научи „Утро“, идеята е да бъдат ангажирани четирима футболисти - вратар, централен защитник, разиграващ халф и централен нападател. Всички те трябва да бъдат равностойна алтернатива на сегашните титуляри. Акцентът няма да е върху гръмки звезди в залеза на кариерата си, а върху млади, перспективни и жадни за доказване играчи.
Празниците за футболистите на „Дунав“ бяха кратки. Старши треньорът Веселин Великов събра отбора за първа тренировка още на 2 май. Работата през тази седмица ще е подготовка за мача със „Септември“ /Симитли/ на 7 май, при победа в който русенският тим ще влезе на теория и практика в „А“ група.