В нормален работен ритъм и без напрежение премина последният ден за подаване на годишните данъчни декларации в офиса на НАП в Русе. В салона за изчакване на клиенти и пред банковото гише нямаше струпвания на граждани. 
До обед приходните служители обслужиха общо към 260 клиенти, като значителна част от тях са ползвали и услуги, свързани с уточняване на здравноосигурителния им статус, различни удостоверения и регистрации. В салоните за прием на данъчни декларации имаше разкрити допълнителни работни места и бе създадена добра организация за максимално бързо обработване на документите. 
Миналогодишната  кампания също приключи без големи опашки в последния ден и в рамките на работното време от 9 до 17,30 часа. Основната причина е, че русенци бързо оцениха предимствата за използване на електронните услуги на НАП с персонален идентификационен код /ПИК/ и електронен подпис и вече над 1/3 от гражданите се възползват от тях. Към 72% от фирмите също предпочитат комуникацията с приходната администрация да става в интернет.