Голямо великденско хоро извиха по традиция русенци на площада пред сградата на общината в първия ден на Възкресение Христово. Кметът Пламен Стоилов поздрави всички жители на града с един от най-хубавите християнски празници и пожела много здраве и топлина в семействата. Той припомни, че за Русе предстоят още празнични дни с наситената програма за празника на града 6 май. 
Общината и Фолклорен танцов театър „Найден Киров“ бяха подготвили богата концертна програма, съчетана с различни игри, конкурси и изненади за публиката. В концерта участие взеха танцьори, инструменталисти и певци от „Найден Киров“, а също и от детските ансамбли „Зорница“ и „Здравец“ и от школата по народно пеене към Общинския детски център за култура и изкуство. Водещите Ралица Константинова и Йовко Кънев тази година излязоха на сцената с народни носии и така също се включиха във фолклорната традиция. 
След концерта беше разиграна и традиционната Великденска томбола с над 100 награди, осигурени от различни русенски фирми, ресторанти и магазини. Късметлиите спечелиха куверти, ваучери за пазаруване, конфекция от русенски шивашки фирми и много други атрактивни подаръци. Двете най-големи награди бяха прасенце от Свинекомплекс Голямо Враново Инвест, което се падна на Илко Христов, и традиционното живо агне, осигурено от денонощен магазин „Чарли“, тази година съдбата отреди то да бъде отведено от празненството от Диана Христова.