Присъда от 3 години условно с 5 години изпитателен срок и отнемане на половината жигули чу и на втора инстанция бившият управител на „Биомел Фуражен завод“ ООД Чавдар М. Прокуратурата оспори условното наказание, с което в края на ноември Окръжният съд в Русе санкционира бизнесмена, но и Апелативният съд във Велико Търново го сметна за справедливо. Присъдата може да се обжалва и пред още една инстанция.
54-годишният бивш мениджър стигна до съд заради укрити данъци за близо 200 000 лева, които спестил на държавната хазна от януари 2009 до март 2011 година. Невнесените суми били покрай 63 продажби на прасета. Свинефермата работела към завода, а сделките не били фактурирани, нито декларирани пред данъчните. Според прокуратурата за големия размер на укритите налози мъжът заслужава около 6 години затвор, но заради признаването на вината наказанието трябва да бъде намалено на 4 години.
През инкриминирания период Чавдар е работил при усложнена бизнес и психическа обстановка с оглед на създадените отношения между съдружниците в дружеството и трудностите, които той е изпитвал във връзка с ръководството и контрола на бизнеса. Директно дейността в свинефермата била поверена на друг човек, а декларациите в НАП били подавани със знанието и съгласието му, но с електронен подпис. Реално той е бил натоварен лично с огромен обем задължения по организация, ръководство и отчитане на търговската дейност на дружеството. Бизнесменът се отнася самокритично към настъпилите вредни последици за държавния бюджет в резултат на нефактурирането на продадената продукция от свинекомплекса, посочи в мотивите си Апелативният съд и потвърди условната присъда.