Стилиян Петров призна, че е получил много оферти и за момента не е ясно в кой клуб ще възобнови състезателната си кариера. Сърцатият халф изтъкна, че първа опция му е "Астън Вила".  Стенли изрази готовност да се върне и в националния отбор, стига да влезе в необходимата форма, пред "Спортно шоу Гонг" по "Дарик".

След прекрасната новина, че Петров отново ще играе професионален футбол, след като пребори левкемията, селекционерът на "трикольорите" Ивайло Петев коментира, че би го повикал, стига той да бъде от полза на отбора.

"Това може само да ме радва. Нека първо премина през подготовката, след това може да говорим затова", коментира Стилиян.

"Идеята да се завърна е от доста време. От година и половина, от тогава има процес, който следвам. Тренировъчен процес, изследвания, които следях изкъсо. Преминах през всички тестове, всички неща, които трябваше да премина. Вече се чувствам готов да започна подготовка на професионално ниво. Астън Вила като назначи нов мениджър ще видим дали ще започна подготовка с тях. Иначе много други мениджъри вече ми казаха, че може да започна тренировки с техните отбори", обясни Стенли.

“Ръководството на Астън Вила знае за моето желание, те нямат нищо против. Очаква се назначаване на нов треньор, той ще има свои идеи, свои виждания. След това ще може да обявим дали започвам с тях или с някой друг клуб", каза Петров.

“Много труд ми костваше. Да не забравяме през какво преминах, Може би един от най-тежките и най-трудни моменти на един човек в живота. Борих се с това да оцелея, с една коварна болест. Изискваше много труд, много дисциплина. За да достигна до нивото, на което съм в момента. Стигнах от 86 до 126 килограма, костваше ми доста тренировки, за да отслабна, доста дисциплина, за да успея да достигна до това ниво, което съм в момента", обясни Стан.

“Като малко дете исках да стана футболист, исках да бъда някой във футбола. Не успях да го завърша така, както аз исках. Тази моя мечта ми беше отнета. Когато ми казаха, че има шанс да играя отново, това беше новата ми цел. Не съм толкова далеч и се надявам да я постигна", продължи легендарният халф.

"Ще се радвам. Моята фондация се занимава с доста деца, с доста хора, които преминават през такива лечения и доста от тях не намират силите да си стъпят отново на краката. Забравят, че като преминат през нещо такова, животът отново може да се живее, стига да го искаш и да се трудиш. Искам да покажа, че хората които се борят с тази коварна болест, имат шанс отново да живеят живота си. Нещата ги приемам по-добре, все пак преминах през много като футболист и човек. Успях да осъзная, че има много по-важни неща от ежедневните проблеми и ги приемам с по-лека ръка, много по-добре. Обмислям нещата много по-трезво. С това, че се преборих с тази коварна болест, сега съм малко по-спокоен и осъзнавам, че има доста по-важни неща от тези ежедневни проблеми“, добави Петров.

„Ще е много трудно. Аз съм срещу всичко тук. Не много хора мислят, че ще успея. Много хора са позитивни, че дори да се завърна и да изиграя един мач, ще е нещо голямо. Знаех за съмненията, наясно съм. Никога не съм се предавал. Чемпиъншип е доста по-труден, знам че ще играя събота-вторник, но затова е подготовката. Когато обявявам нещо, не го обявявам така, обмислял съм го. Нямам страх от това, при един добър треньор и добър балансиран треньор мисля, че нещата ще се получат. Имах доста обаждания от различни нива на английския футбол от треньори с желание да започна подготовка с тях. Първата ми опция е Астън Вила, тук стана всичко, искам да им дам първата възможност, те го знаеха. Вече ако те преценят, че новият треньор не иска да ме види, вече ще видя всички други опции“, каза Стан.

Относно идеята на феновете на Вила отново да ръкопляскат в 19-ата минута с цел да демонстрират, че искат Петров в своя отбор, Стенли коментира: „Някой днес ми спомена, че отново има такава идея. Това е много добре и го приемам с голяма усмивка, защото може само да ме радва. Аз знам колко ще е трудно и какво ще ми коства. Ако успея, това ще е перфектно и тези фенове ще бъдат щастливи.“

Стилиян призна, че е получил поздравления за новината и от добрите си приятели Димитър Бербатов и Мартин Петров: „Чух се и с двамата. Митко ми звънна след около 30 минути след като обявих новината, след това и с Мартин разговарях. Настройвах Мартин да се върне и той, но каза, че все още не иска."