С тържествена церемония за обявяване на осем видни русенци за почетни граждани ще започне празникът на Русе още вечерта на 5 май. В 19 ч започва церемонията в Доходното здание, когато ще бъдат връчени титлите на треньора по борба Георги Ачев, именитата треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева, директора на Русенската опера Найден Тодоров, професорката по физика в Япония Румяна Ценкова и бизнесмена Пламен Бобоков, благодарение на когото бе завършен строежът на зала „Булстрад Арена“. Посмъртно със званието ще бъдат удостоени арх.Танко Серафимов, проектирал залата, генерал Ваньо Танов и писателят Светлозар Димитров, по-известен с псевдонима Змей Горянин. 
На 6 май в 9 ч започва празничната света литургия в храм „Св.Георги“, в 11 на площада пред общината е концертът на солисти и състави от Общинския детски център за култура и изкуство, а в 12 ч е поклонението пред Паметника на загиналите в сръбско-българската война. Час по-късно кметът Пламен Стоилов ще се срещне в Лапидариума на Историческия музей с „посланиците на Русе“. Тази година са поканени 150 деца, ученици  младежи, които са получили подкрепата на фондация „Русе - град на свободния дух“. 
В 20.30 ч на площада ще се състои мегаконцерт „Любими песни за любими хора“ с участието на Силвия и Теди Кацарови, Милена Славова, Искрен Пецов, Йоанна Драгнева, балет TL Dance и кавалджията Живко Василев. 
На 7 май в зала „Булстрад Арена“ празникът продължава с гостуването на легендарните музиканти от „Юрая Хийп“. А на 11 май пак по повод празника на града в Доходното от 19 ч ще има безплатен спектакъл на Димитър Туджаров-Шкумбата. Пропуски /до 2 на човек, всеки с по 2 места/ ще могат да се получават на касата в Доходното здание от 9 ч на 3 май.