44-годишният Йон Волшевски да бъде задържан временно за срок до 40 дни, докато бъде финализирана процедурата по екстрадицията му. Това реши състав на Русенския окръжен съд и вкара за постоянно в ареста издирвания от Интерпол мъж с румънско и молдовско гражданство. Мярката обаче може да се обжалва.
Йон е поредният засечен от граничари на Дунав мост в началото на седмицата, след като бе въведен 100%-ов контрол на границите. Тогава той тръгнал да влиза пеша на българска територия. Оказало се, че е издирван заради разследване срещу него, което се води в Молдова. Според властите там мъжът е участвал в контрабандна схема, бил е засечен с над 50 000 лева, които послужили по-късно да се сдобие с безакцизни 100 бака цигари, които скрил, но полицаите успели да намерят. Според тамошното законодателство, ако бъде признат за виновен, може да получи присъда до 10 години затвор.
Самият Йон заяви в съда, че е абсолютно невинен и делото срещу него е изфабрикувано от молдовската полиция. Поиска да си наеме собствен адвокат, нищо че вече му бе назначен служебен, както и да бъде предаден на властите в Румъния. Затова помоли съда да отложи делото, за да може, освен да се сдобие с избран от него защитник, да съобщи на семейството си къде е и какво се е случило с него. Магистратите обаче обърнаха внимание, че няма как да гледат искането за задържането му в друг ден. Затова го вкараха за постоянно в ареста, но Йон бе категоричен, че ще обжалва мярката.