Банда за кражби на прекарани под земята телефонни кабели, препарати за растителна защита и селскостопанска техника в цялата страна бе разбита от дирекциите на МВР в Русе, Велико Търново и Плевен след двумесечно следене. Осем от 11-те задържани са арестувани вчера сутринта по пътя за Търново край разклоните за Борово, Бяла и Полски Тръмбеш. Останалите трима са задържани в понеделник в Плевен, като единият успял да избяга и е обявен за национално издирване. Бандитите са от цигански произход на възраст от 15 до 45 години, основно от плевенските села Мечка и Бохот. Четирима от тях вече са осъждани на пробации и обществено порицание, останалите все още нямат присъди. Това обявиха на пресконференция вчера в Русе Златка Падинкова и Милко Илиев от Главна дирекция Национална полиция. Заедно с тях пред журналистите застанаха окръжните прокурори и директорите на МВР в Русе, Велико Търново и Плевен.
Задържаните вчера 8 души пробили в сряда вечерта 25 дупки в землището на Бъзън с дълбочина 80 см, където минава резервно трасе на „Виваком“, и са изтеглили 800 метра телефонен кабел с джип, съобщи Златка Падинкова. До сутринта изолацията на проводника е била свалена на място, а медните жици били натоварени във фолксваген. Действията на групата били стройно организирани и строго регламентирани - двама изкопавали дупките, други двама теглели кабела с джипа, а останалите четирима сваляли изолацията.
Около 5 часа призори два полицейски екипа от ОДМВР в Русе са подгонили крадците в Бъзън, но първите двама били заловени с джипа им чак край Борово, други четирима били застигнати малко след кръговото кръстовище в Бяла в посока бензиностанцията на ОМВ, а последните двама стигнали най-далеч - почти до Полски Тръмбеш, където били заловени от търновски полицаи.
При задържането осмината оказали яростна съпротива, но униформените успели да им сложат белезниците без да пострадат, както това стана с двама техни колеги в Плевен след кражба на селскостопанска техника от трима души в местния квартал „Сторгозия“ преди два дни, уточни Милко Илиев. Във фолксвагена са открити откраднатите и оголени медни жици, за които вече имало подготвен пазар в страната.
Бандитите са абсолютно безскрупулни и действат със сила. Ако в набелязаните от тях обекти за кражби има жива охрана, тя бива пребивана до безпомощност. При преследване с патрулки пък не спират на полицейски разпореждания и карат колите като танкове, докато успеят да се измъкнат или да ги потрошат, след което излизат от тях и на бегом се крият в различни местности, обясниха прокурорите на Търново и Плевен.
За този вид престъпления законът предвижда от 1 до 10 години затвор за лица, които не са рецидивисти, посочи окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев. За вече осъжданите наказанията са по-големи, като 15-годишното момче също попада под ударите на закона.
Георгиев и двамата му колеги от Велико Търново и Плевен похвалиха отличното взаимодействие между трите дирекции на МВР, благодарение на което акцията е завършила успешно.