31 работници без трудови договори основно в ресторанти и магазини са хванати през първото тримесечие в Русенска област, съобщи шефката на Инспекцията по труда Ирена Николаева на пресконференция вчера, като допълни, че повечето от тях са извън община Русе. В нито една от фирмите това нарушение не е второ поред. 
Приоритетна задача за трудовата инспекция сега е проверката на земеделски производители с еднодневни трудови договори. До момента са регистрирани 1045 такива образци от 23 земеделски производители за лозарство и овощарство, каза Николаева и отбеляза, че тази година производителите са по-активни, като припомни, че през миналата година са регистрирани 740 договора. При проверки на място в обработваемите площи не са констатирани наети лица без еднодневни договори, допълни още тя. 
От вчера пък е започнала извънредна кампания в търговските вериги, като ще се следи за работното време и трудовите правоотношения.
Шефката на Инспекцията по труда подчерта, че активно започва търсенето на непълнолетни лица за наемане на работа в ресторантьорството и хотелиерството, като до момента са издадени 14 разрешителни, а за сравнение миналата година до тази дата те са били само 2. До миналата година работещите непълнолетни бяха непродължили образованието си или завършващи по-рано, докато тази година има сериозен интерес от учещи, коментира Николаева и допълни, че възрастта намалява. 
От май до ноември предстои кампания за проверка на фирми, които ползват работници от предприятията, осигуряващи временна заетост. Това са предприятия, които наемат работници и ги отдават под наем на фирми ползватели. Първите са 2, а вторите - 5, като това най-често са големи търговски вериги и телекомуникационни оператори. 
А иначе през първото тримесечие на годината инспекторите от дирекцията са извършили 330 проверки при планирани 271. От тях 92 са свързани с дадени предходни предписания. При всяка проверка са открити средно 4.4 нарушения, като са проверени 314 предприятия и персонал от 17 677 души. Констатираните нарушения са 1453, като по-голям дял от тях заемат тези за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд - 818, следвани от нарушенията по Кодекса на труда и други нормативни актове - 634. Съставени са 36 акта за установяване на административно нарушение и са издадени 32 наказателни постановления за 34 000 лева.