Спокойствието, че 64-годишният Паун Маринов има влязло в сила съдебно решение, че не дължи претендираната след корекция на „Енерго-Про“ сметка от 1463.59 лева, траело едва 2 години. Въпреки презумпцията за върховенство на закона и сигурността, че съдът окончателно е отредил в негова полза, то пенсионерът бил сюрпризиран от частен съдебен изпълнител, че дължи за същата сума по същата коригирана сметка. По ирония на съдбата се оказва, че първата съдебна инстанция, която е преценила, че Маринов няма задължения към дружеството, малко по-късно е отсякла, че човекът е неизряден платец.    

Сагата започва през 2012 година, когато мъжът получава близо 1500 лева сметка въз основа на корекции за периода от ноември 2011 до май 2012 година. Служебното преизчисляване на задълженията обаче карат Маринов да се обърне към съда с молбата да признае, че не дължи въпросната сума и не е потребил претендирания ток. Два съдебни състава на Районния и Окръжния съд заключват накратко, че корекцията е незаконна и категорично отсичат, че русенецът не дължи въпросните пари на Енергото. Решението е влязло в законна сила през февруари 2013 година и Маринов въздъхва с  облекчение. Но спокойствието му не трае дълго. През октомври 2015 година получава честитка от частен съдебен изпълнител, че не просто дължи злощастните 1463.59 лева, а че те са набъбнали на 2860.97. 
С помощта на адвокат човекът разбира, че на 5 май състав на Русенския районен съд, в разрез с решението на своите колеги или просто заради развален телефон, е издал заповед за изпълнение, като е разпоредил Маринов да изплати коригираната сметка с лихвите. Впрочем това е документ, който може да се обжалва. За целта обаче мнимият длъжник трябва да е уведомен. А Маринов е категоричен, че не е бил известяван за подобен развой на нещата, не е бил призоваван, никъде в района на къщата му на ул.“Казанлък“ в кв.“Дружба“1 не е разлепено уведомление, тоест няма как да обжалва в двуседмичния по закон срок документ, който не знае, че съществува. Въпреки това, по неразбираеми за него причини, по документи той се води, че е редовно призован, но не се е явил.
„Живея в къща, която има пощенска кутия, звънец и ограда. Вкъщи сме три поколения и винаги има хора. Никой по никакъв начин не ме е уведомил, че срещу мен стартира подобна процедура. А като не съм призован как да се защитя?! Още повече как да очаквам, че трябва да се защитя за нещо за втори път, след като вече веднъж случаят е стигнал до съд и не аз съм осъденият?!“, недоумява Маринов.
За случая той е писал до министър-председателя Бойко Борисов и до омбудсмана Мая Манолова. От там казват, че няма как да се месят в съдебни разпри и редовно чува, че е пропуснал срока за обжалване на заповедта за изпълнение на паричното си задължение.
Това му обясняват и от кантората на частния съдебен изпълнител от Варна Захари Димитров, чрез който от „Енерго-Про“ си търсят парите.
А Маринов вече е готов да заведе поредно дело, в което да опише абсурда, в който е вкаран заради самата съдебна система, която веднъж казва, че той е изряден платец, а после го заставя да плати сума, за която има решение, че не дължи.