Ценна антична колекция на иманяр разкриха криминалисти от Областната дирекция на МВР -Монтана.

Обиска станал във вторник след подаден сигнал в д в Районото управление на полицията в Берковица в дома на 37- годишния Калин Н. от село Слатина. Той държал незаконно придобити културно-исторически ценности.

Запаленият колекционер превърнал дома си в малък истирчески музей. От стаите на жилището му униформените намерили над 400 антични предмети. Сред тях са 353 метални къса, наподобяващи монети, 38 монети с изображения и надписи върху тях, 6 метални кръгли и полукръгли украшения - гривни и фибули, 3 каменни предмета с издълбани на тях фрагменти от фигури, 3 обеци от жълт и бял метал, 3 метални кръста, 6 пръстена от бял метал, и метално острие от нож и други метални антични апликации и украшения.

Калин Н. е безработен, досега не е имал криминални прояви, уточниха от пресслужбата на полицейската дирекция. Назначена е експертиза за изясняване на културно-историческата стойност на намерените предмети. По случая е образувано досъдебно производство.

Находките вероятно са събрани от нелегални разкопки в района. Край село Слатина има останки от антично селище, което от години се дълбае от иманяри, споделиха местни жители. Засега няма данни дали мъжът да е въртял търговия с антиките и дали е изнасял редки монети и други артефакти зад граница.