Около 60 млн. души в света се нуждаят от помощ заради предизвикани от феномена Ел Ниньо щети, но недостигът на пари може да застраши доставката на храни, се казва в изявление на ООН.


"Данните наистина са тревожни", заяви заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Стивън О'Брайън.
Ел Ниньо се изразява в повишаване на температурата на водната повърхност. Климатичният феномен възниква на всеки 4-5 години и предизвиква бури и наводнения по света.


През 2015-2016 г. Ел Ниньо причини щети в 13 държави в Африка, Азиатско-Тихоокеанския регион, Централна и Южна Америка. Освен въпросните около 60 млн. души, милиони други са застрашени, прецени О'Брайън на среща с представители на засегнатите страни и организации за оказване на помощ в Женева.


В Африка наводненията и сушата предизвикаха глад, засегнал около 32 млн. души в южната част на континента. В Етиопия, където върлува най-голямата суша от 50 години, 10 млн. души очакват помощ, отбелязаха от организацията "Кеър интернешънъл".
Доставянето на помощ на нуждаещите се обаче не е лесна задача. ООН смята, че са нужни 3,6 млрд. долара, за да се отговори на нуждите след поредния климатичен феномен Ел Ниньо. 


"Събраните досега средства са съвсем недостатъчни. Нужни са още 2,2 млрд. долара, за да се доставят храни, питейна вода, медикаменти, както и семена, с които земеделците да чакат добра следваща реколта", допълни О'Брайън.