„Доживяхме, Кънчева!“. Тази кратка, но безкрайно щастлива въздишка изпусна завчера вечерта във Фейсбук директорката на Професионалната гимназия по туризъм Ренета Вълева. Възклицанието беше адресирано към преподавателката по практика в училището Дафинка Кънчева. А поводът беше, че възпитаници на ПГТ „Иван П.Павлов“ обраха призовете в състезанието за националната кулинарна купа на България.  
Състезанието се проведе в Пловдив в края на миналата седмица. И за първи път престижните позиции бяха присъдени безапелационно на русенци.
Владимир Тодоров стана победител в индивидуалното състезание „Готвач на годината 2016“
На второ място в същата надпревара бе класиран Александър Тодоров. Трети „Готвач на годината“ е Александър Енчев, а четвърти в тази престижна подредба е още един възпитаник на гимназията по туризъм - Сали Али. 
Първото място в отборното класиране бе присъдено също на русенци - тимът на Александър Енчев, Сали Али и Анатоли Павлов, които работят в русенския ресторант „Опиум“, се пребориха за титлата с още 10 отбора - по един от Стара Загора, Балчик и Самоков, 3 от София и 4 от Варна. Всъщност, единственият от призьорите, който няма диплома за средно образование от ПГТ, е Анатоли, но той след като се дипломира във вече несъществуващата професионална гимназия по зърнопреработване, завършва курс за готвачи в „Иван П.Павлов“. 
Много сме щастливи, знаем, че нашите възпитаници отдавна заслужаваха такива награди, но досега все се намираше по нещо, заради което да не получат наградите, коментира директорката на училището Ренета Вълева. Вчера тя и нейните колеги поздравиха момчетата, които дойдоха в своето училище. Там бяха посрещнати изключително сърдечно и с овации от учениците. Вълева връчи на всеки от гостите стилно оформена грамота „Почетен възпитаник“. 
А след това новите звезди на младата българска кулинария разказаха как за тях е преминало състезанието в Пловдив.
Темата в индивидуалното състезание беше „Пролет“
задачата в първата част беше да се приготви зелена супа и агнешко със спанак, каза победителят на победителите Владо Тодоров. Той, както и неговите съграждани, се представил със сто процента авторски рецепти. В зелената супа поставил отчетлива доминанта от лук и чесън. Агнешкото пък измайсторил от филе с добавка от домашна агнешка създърма, като подправил с мариновани аспержи, дивисил, див керевиз и още други ароматни зелении. На керевиза моята баба вика „шушан“ - познавам тази подправка още от дете, но специално за състезанието слязох зад блока, в който живеем в Русе, и си набрах оттам, разказва Владо. След това си го подготвил, за да му бъде на разположение на състезанието. 
Сали Али пък разказа за задачата пред отборите. В първата част тимът приготвял стартер - русенци го направили от риба, основното ястие трябвало да бъде веганско с доминанта от червена леща, а десертът - шоколадово гато. Русенските състезатели особено много внимавали с втората част на изпитанието - „Черната кутия“. Миналата година бяхме сгрешили и вместо да приготвим телешко, което беше основната задача, ние нещо се бяхме объркали и се представихме със свинско, което ни донесе огорчението, разказаха момчетата. Тази година обаче били изключително внимателни и техният перфекционизъм бил оценен по достойнство.
Отборът е признателен на шеф готвачите Ивайло Димитров и Живко Димитров
от Клуба на професионалните готвачи в Русе, които са им разкрили не една и две от тайните, важни при участие в състезания, но и са били незаменимите треньори и при тази надпревара. Младежите са благодарни и на подготовката, която са получили в гимназията, особено на преподавателката по практика Дафинка Кънчева, която е била учител по готварство на почти всички от „звездите“, само Сали Али е усвоил азбуката на готварството при пенсионирания вече Красимир Драгнев. 
Момчетата, които работят в русенския ресторант - Сали, Сашо Енчев и Анатоли, се надяват бляскавият успех, който русенци са завоювали в Пловдив, да бъде стъпка към титлата „Гурме столица“ за Русе. Те признават, че всеки ден научават нови неща и се усъвършенстват. Растежът като професионалисти е от изключително значение и за другите двама - за Владо Тодоров и Александър Тодоров, заели първите две места в индивидуалната надпревара в Пловдив. Те обаче са на мнение, че в България все още е трудно за реализация на професионалистите. Българите в голямата си част все още живеят с манталитета, че ако в изискан ресторант храната струва скъпо, това е защото ресторантьорите искат да оберат клиентите, прави малко скептична гримаса Сашо. Засега и той, и Владо виждат реализацията си в чужбина.