Вече 3 години и 9 месеца Пламен Миланов е задържан в ареста. През това време той е станал баща и все още не е виждал детето си, което е на повече от 3 години. Освен това е изплащал ипотечен кредит на апартамент в София, а след залавянето му жилището вече е обявено на публична продан от частен съдебен изпълнител. Толкова дълъг арест е в разрез с практиката на Европейския съд по правата на човека, а освен това делото срещу него отново е на първа инстанция и продължава в неразумен срок. Това бяха част от причините, които адвокатът на обвинения в убийство таксиметров шофьор от София изтъкна пред съда и помоли Миланов да бъде пуснат под домашен арест. Отделно чичо му бил починал, а той нямал възможност да отиде на погребението му и да съчувства на близките си.
Окръжният съд в Русе обаче посочи, че Пламен все още не е припознал детето си и не видя твърдените от защитата основания мъжът да бъде освободен.
Самият Миланов изтъкна, че го набеждават като виновник за убийството, а нямало нито едно доказателство срещу него. За сметка на това търпял тежки житейски и финансови несгоди.
46-годишният Пламен Миланов и 38-годишният Николай Ламбаджиев от Червена вода са сочени за виновници за жестокото и коварно убийство на бижутера Явор Николов. Според прокуратурата бизнесменът е бил подлъган от двамата алчни мъже с оферта за бутикови сребърни бижута без документи. Затова и тримата се срещнали на тайно място на Текето на 25 юни 2012 година. Накити нямало, а целта била мъжът да бъде ограбен и убит. След като казал, че няма пари, Миланов и Ламбаджиев побеснели, завързали го със свински опашки, налагали го над 20 пъти с чук и газов пистолет по главата, след което изгорили трупа.
Последно и двамата сочени за убийци чуха доживотни присъди за зверството, но точно когато се очакваше финалната дума на Върховния касационен съд, делото бе белязано от обрат и започна отново на първа инстанция в Русе. След няколко отлагания на процеса, на Ламбаджиев бе назначена повторна психиатрична експертиза, тъй като имаше съмнения дали той е вменяем. 
В понеделник заключението на психиатрите от Ловеч е пристигнало, а на 65 страници вещите лица обстойно описват, че Ламбаджиев може да носи наказателна отговорност и е съзнавал какво върши в деня на убийството. Делото продължава на 16 май, но отсега може да се предположи, че то ще претърпи още отлагания. Съобразно указанията на по-горните инстанции и Миланов, и Ламбаджиев трябва да бъдат изправени пред детектор на лъжата. Отделно защитата на Миланов ще настоява и за автотехническа експертиза, тъй като според тях е невъзможно в рамките на 3 часа таксиджията да е тръгнал от Червена вода, да е отишъл до Текето, за да запали убития бизнесмен, след което да е оставил сочения за негов съучастник и да е стигнал до Плевен. А че всичко това се е случило, включително и спиранията, сочели безспорни доказателства, между които записи от камери. Защитата ще иска и справка от телефонни клетки къде са били мобилните апарати на замесените.