Професионалната гимназия по промишлени технологии „Атанас Ц.Буров“ за пореден път бе домакин на националния учебно-професионален конкурс „Най-добър газов техник“, организиран от „Овергаз ИНК“ АД и Министерството на образованието и науката.
Надпреварата с 11-годишна история срещна шест отбора - три от домакините от „Буров“ и три от софийската професионална гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“, като всички финалисти преди това успешно защитиха правото да спорят за титлата в регионални кръгове.
В състезанието русенските ученици не оставиха съмнения в превъзходството си. Те демонстрираха завидни знания и практически умения и изградиха най-добрите битови газови инсталации. И все пак до края всички очакваха с вълнение и нетърпение мнението на журито.
Експертната комисия, оглавена от изп.директор на „Овергаз Техника“ инж.Петър Шопов класира на първо място ръководения от Руси Русев русенски тим в състав Даниел Митев, Мария Попова и Ивайло Ганев.
Второ и трето място бяха разделени с минимална разлика от процент, като бронзът бе присъден отново на „буровци“ за екипната работа на Валентин Панчев, Вероника Иванова и Кристиян Анчев.
Участниците могат да продължат без конкурс образованието си в Русенския университет „Ангел Кънчев“ или в столичния Минно-геоложки университет.
ПГПТ „Атанас Ц. Буров“ предоставя уникален шанс на бъдещите си ученици, които ще се обучават в специалност „Газова техника“. Гимназията въвежда от новата 2016-2017 учебна година дуално обучение. Тя е единственото училище в региона, което стартира тази иновативна форма, доказала своята ефективност в страни като Германия, Австрия и Швейцария.
Проектът предвижда учениците да работят в реална работна среда, за което ще получават и съответно възнаграждение. Така те ще имат възможност да приложат усвоените теоретични знания, да направят адекватен професионален избор, да придобият увереност, опитност и самочувствие.