Фестивалният оркестър на Националното училище по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов“ спечели титлата „Музикант на годината“ за 2015 година в престижната класация на предаването за класическа музика „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио. Наградите бяха връчени на специална церемония в събота вечерта в столицата.
Благодаря на всички, които ни повярваха и гласуваха за нас, каза вчера директорката на НУИ Мария Дуканова.
Фестивалният оркестър на Училището по изкуствата е уникален проект, който за втори път събира възпитаници на русенското Музикално училище, които живеят и свирят по целия свят. Завръщайки се в Русе, те напълно безвъзмездно участват в „Мартенски музикални дни“, като миналата година направиха откриването  на фестивала двойно по-вълнуващо. Идеята е на директорката на НУИ Мария Дуканова и на директора на международния музикален фестивал Ива Чавдарова - и двете също възпитанички на Музикалното. 
Другият призьор, който също спечели наградата „Музикант на годината“ за 2015-а, е Русенската опера - за премиерата на операта на Дмитрий Шостакович „Катерина Измайлова“, която също се състоя миналата година в рамките на „Мартенски музикални дни“.