АБВ-Русе ще издигне кандидатурата за президент на Георги Първанов, реши отчетно-изборната конференция на партията в събота, в която участваха зам.-председателят на АБВ Румен Петков и Красимир Демирев - член на Националния контролен съвет.
Присъстващите 134 делегати единодушно преизбраха за областен лидер юриста Венцислав Великов. Той ще има четирима заместници - това са зам. областният управител Явор Янчев, доц. Красимир Манев, Донка Димитрова и Йовчо Смилов. Освен това бяха избрани и областен, контролен и граждански съвет, като гражданският съвет, който бе оглавен от известния художник Володя Кенарев. 
АБВ не може да бъде съучастник в приемането на промени в изборното законодателство, с които се нарушават избирателните права на българските граждани, посочи Румен Петков. Така един от силните хора в партията потвърди предупреждението на вицепремиера Ивайло Калфин, който по същото време в национален ефир предупреди, че АБВ ще напусне управляващата коалиция, ако гласуваните промени в Изборния кодекс не бъдат отменени.
Според Петков най-голямото предизвикателство пред партията е да съумее да запази духа на българина да участва в обществено-политическия живот на страната, а основният политически въпрос за 2016 г. са президентските избори. Той предложи следваща дискусия във връзка с президентските избори да бъде в Русе.