Поне 5 247 000 лева /с ДДС/ трябва да платят желаещите да придобият терена на бившата Захарна фабрика в Източна промишлена зона. Имотът с площ 275 256 кв. м, в който има и няколко сгради, е обявен за продан от частен съдия-изпълнител. Отделно се предлагат и два значително по-малки парцела. 
Имотите се продават, за да се покрие задължение по договорна ипотека в полза на „Литекс Комерс“ за обезпечаването на сумата от 5 730 109.16 евро.
Някогашната Захарна фабрика бе закупена преди години от „Литекс Комерс“ на ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев. Тя оперира успешно под името „Захар Био“ АД до 2009 г.
Тогава целият захарен бизнес на Ганчев се разпадна и заводът бе затворен. През 2010 г. основните производствени мощности бяха нарязани за скрап и изнесени. По-късно основните сгради бяха съборени, а теренът - разчистен. 
През март 2014 г. „Литекс Комерс“ взе решение за тотална продажба на всичките си активи в Русе, но изпълнението на този план се забави и претърпя трансформации. Промени се и собствеността. Основен акционер в „Захар Био“ стана първо офшорката „Балабан Лимитид“, регистрирана на Британски Вирджински острови, представлявано у нас от Христо Христов. В момента пък 67,43% от акциите държи друга офшорка - „Ксампо Лимитид“, отново от Британски Виржински острови, представлявана от Мирослав Маринов. Кой е действителният собственик на тези фирми изглежда очевидно, но официално не е оповестено.
 Парадоксално е, че „Захар Био“ все още е действащо дружество, макар че предприятието не работи от години. Тъй като задълженията му са към собственика му, няма кой да поиска обявяването му в несъстоятелност. Активите му пък са значителни, макар и трудно продаваеми на настоящия имотен пазар. През 2008 г. Захарната правеше по 50 млн. лева продажби и осигуряваше препитание на над 300 души. От следващата година оборотите започнаха бързо да намаляват. Целият захарен бизнес на групата бе ликвидиран, според Гриша Ганчев - заради евтиния контрабанден внос.