Окръжната прокуратура в Плевен ще иска постоянен арест за тримата фалшификатори, спипани да произвеждат огромно количество евро менте в свищовското село Деляновци.

Те бяха задържани при мащабна акция на ДАНС и МВР в петък, по сигнал на Европол, че се готви сделка с фалшиви евробанкноти, напечатани у нас.

Спецченгета и агенти атакували три адреса в Левски, Козар Белене и Деляновци, собственост на влиятелния местен бизнесмен Стоян Стоянов. Името му нашумя през 2012 г., когато в кланицата му в Левски бе разбит цех за нелегално производство на цигари. Откритите папироси тогава бяха за над 2 милиона лв.

Печатницата и фалшивите банкноти били установени във вила, която се водела на сина му, който е в Канада. В къщата в покрайнините на селото около 6.30 ч. в петък спипали двама мъже от Шумен, който тъкмо се събуждали. По ръцете им обаче имало следи от мастило, уточни наблюдаващият прокурор от окръжната прокуратура в Плевен Георги Асенов.

"Двамата са осъждани за идентично престъпление от окръжен съд Варна. Единият от тях има и влязла в сила присъда лишаване от свобода, която не е приведена в изпълнение, защото се укрил. Обявен е за издирване с телеграма от август 2014 г., а от февруари т.г. има издадена и Европейска заповед за арест", уточни прокурорът.

До късния следобед в петък бяха преброени 24 000 банкноти с номинал 100 евро, които са в почти завършен вид и още около половин милион евро, ненарязани ментета, който са по три банкноти на лист. Отделно от тях са открити стикери, водни знаци, плаки, химикали, бои, компютърен софтуер и проверяващи машини, които гарантирали високото качество на купюрите, неистински лични документи. Според разследващите печатницата е действала няколко месеца, а намерените на място прекурсори били за стократно по-голямо количество.

Стоян Стоянов и двамата му съучастници са в ареста за 72 часа. Предстои окръжният съд да се произнесе по мерките им за неотклонение.