Калоян Копчев е завършил Стопанската академия „Димитър Ценов“ в Свищов, специалност „Маркетинг и мениджмънт“ и „Здравен мениджмънт“ в университета във Велико Търново. Работи в здравната каса в Русе от създаването й през 2001 година, като е преминал през всички нива, а от 2010 година е неин директор. Вчера Копчев се върна от четиридневен семинар на НЗОК в Пловдив във връзка с новите моменти в здравеопазването и даде интервю за читателите на „Утро“.

- Г-н Копчев, какви въпроси разисквахте на семинара в Пловдив?
- По време на семинара бяха засегнати много въпроси за основните моменти в здравната реформа, но най-важен от тях бе въвеждането на уникален идентификационен номер и електронна автентификация, тоест пръстов отпечатък. На практика това представлява цифров код, който се взема от произволен пръст на едната ръка при първия допир със системата за създаване на идентификационен номер. Това става при сканиране на произволни точки от пръста, като кодът ще се генерира от четец. Всички преобразувания ще стават в четеца и информацията няма да постъпва в компютър. В базата данни ще се прехвърля само вече генерираният код. Това ще създаде по-ефективен механизъм на контрол при извършването на плащания от името на конкретен пациент. Въвеждането му няма да изисква никакви нови правила или допълнителни трудности в самата лечебна дейност. Опечатъкът се снема, когато пациентът отиде в болница, при лекар или в аптека за първи път. Оттам нататък при всяко следващо посещение той ще бъде разпознаван от системата.
- Какъв ще бъде ефектът от това?
- От септември ще бъде публикувано мобилно приложение и всеки гражданин ще може да проверява през мобилния си телефон каква услуга му е извършена в болницата или при джипито и какво е отчетено в здравната каса. Така злоупотребите с надписване на здравни услуги ща бъдат преустановени, защото ако някой пациент установи, че за него е отчетена дейност, която не е извършена в болнично заведение или в медицинска практика, ще може да се оплаче при нас, за да вземем мерки.
- Кога влиза в сила пръстовият отпечатък?
- От 1 юли електронната автентификация стартира в болничните заведения, като ще има три месеца гратисен период. От 1 октомври вземането на пръстов отпечатък ще е задължитело за болничната помощ. На следващ етап през следващата година ще бъдат включени и аптеките, а в един по-нататъшен период поетапно ще започнат да вземат пръстови отпечатъци джипитата, специалистите и лабораториите. С точни срокове на този етап обаче не смея да се ангажирам, защото още няма яснота и при нас.
- Чекиращите устройства за личните карти в болницата остават ли в сила?
- Да, защото хората, които имат сериозни препятствия да се автентификират с пръста си, ще могат да използват карта. Това се отнася за пациенти, които работят с химикали и линиите на пръстите им са заличени, за малолетните, както и всички, които са болни, неподвижни или имат други затруднения. Те няма да бъдат оставени на произвола, а ще бъдат приети за лечение в болниците, като са представлявани от други лица.
- Какво се разбра за направленията, ще има ли увеличение?
- Увеличение на направленията ще има на национално ниво, но в края на месеца ще знам точно с колко ще се вдигнат те за второто тримесечие. Засега мога да кажа със сигурност, че неусвоените до момента направления и пари за изследвания за дадено тримесечие изгаряха, а от 1 април вече ще остават за следващото тримесечие плюс новите, които се полагат за съответния лекар. Освен това вече са подсигурени пари за допълнителни изследвания при профилактични и диспансерни прегледи за пациенти над 18 години.
- Ще има ли електронни направления?
- Електронното здравеопазване е друг важен въпрос, защото дава възможност всичко да се случва онлайн в реално време.
Въвеждането на електронните направления има за цел да бъде изпращана своевременна информация в здравната каса за дадените на ръка направления на пациентите. Тук за хората не се променя нищо, но ние ще можем да следим за изразходваните направления, за да няма злоупотреби с надписване на прегледи, които не са осъществени, или отчитане на профилактични прегледи осем-девет часа вечерта. Подобни машинации можеше да се доказват и досега с помощта на пациентите, но те по никакъв начин не ни съдействаха. Всеки месец ние изпращаме по 50 писма на пациенти, за които имаме съмнения, че прегледите им са надписани, но те не идват.
Освен това джипитата вече ще могат да се отчитат дистанционно, което много улеснява работата им. В момента всички общопрактикуващи лекари идват до касата и носят фактури и спецификации, а ние им пишем писма колко точно пари ще им изплатим. Предстои тази информация да се израща онлайн и след проверка ние да отговаряме пак по електронен път. Това ще стане задължително от 1 октомври, като от 1 юни ще бъде пуснато за тестване за изпълнителите на дентална помощ. По електронен път ще става и отчитането на издаваните протоколи за лекарствата. 
От електронното здравеопазване ще бъдат облагодетелствани и пациентите. От 1 юни те ще могат онлайн да си избират нови джипита и да се записват при тях. Това важи за юни и декември, когато стават смените на общопрактикуващите лекари. Тези пациенти, които още нямат джипита или по някаква причина лекарите им са преустановили практиките си, могат да използват електронния избор на нови семейни доктори по всяко време.
Листата на чакащите е друг важен момент от електронното здравеопазване. Тези листи ще се окачват на видни места в болниците и ще се пращат онлайн в националната здравна каса. Оттам ще се прави национален регистър на чакащите пациенти и всеки от тях може да види кога е определен за прием в съответната болница. Според новите правила на работа обаче плановите лечения не могат да надхвърлят два месеца от датата, когато е извършен прегледът и е установено, че определен пациент има нужда от болнично лечение.   
- Заговори се за подновяване работата на арбитражните комисии за разглеждане лекарски възражения срещу действия на касата. Откога ще заработят те?
- На практика действащите до 2009 година арбитражни комисии подновиха работата си от 1 април. Те са съставени от трима членове на съответните съсловни организации за лекарски и стоматологични съюзи и трима човека от РЗОК. Така всяко възражение от лекари и зъболекари за наложената им санкция от здравната каса влиза в тази арбитражна комисия и след разглеждане тя се произнася с решение. Това първо ще направи още по-обективни оценките на РЗОК и второ съдебните дела на недоволните от наложените им санкции ще паднат. Във връзка с това обаче санкциите за някои грешки са увеличени двойно, за други и повече.