След като миналата година спечели една от най-ценните награди - за най-добър град за живеене според слушателите на Дарик радио, тази година Русе още по-убедително затвърди позициите си и отново грабна приза за „Най-добър град за живеене“, но този път според читателите на най-четения медиен сайт - онлайн варианта на „24 часа“. Малката Виена стана победител и в категорията за „Най-перспективен град“ в традиционния конкурс „Най-добрият град за живеене“, организиран от Дарик радио и вестник „24 часа“. Церемонията по награждаването се състоя вчера в София, а двете отличия бяха връчени на кмета Пламен Стоилов. 
Русе е в голямата игра и това е признание на база оценката на русенци. За мен по-престижна е наградата за най-перспективен град, защото темповете на развитие са такива, че градът ни превъзхожда другите големи градове. Двете отличия са подарък за русенци по повод предстоящия празник на града. Дължим тези награди на тях и аз и екипът ми им благодарим, защото няма как да успеем без тях. Разбира се, важна е и подкрепата на премиера и на всички министри, за да се случат всички видими резултати, каза за „Утро“ кметът Пламен Стоилов минути след приключването на церемонията по награждаването. 
Изследването на експертна комисия е установило качеството на живот във всички 27 областни града в страната, оценени по 31 критерии, които най-общо описват очакванията на съвременния човек за града, в който живее и работи. Сред тях са екологично състояние, ниво на инвестициите, раждания на глава от населението, безработица. На церемонията стана ясно, че тази класация не е на най-добрите финансови центрове в България, а е анализ на всички малки и големи неща, които превръщат един град в привлекателно място за живеене, за работа и отдих.