Д-р Албена Тонева е завършила Медицинския университет в Плевен през 1987 година. След придобиване на специалност вътрешни болести и кардиология тя е взела всички възможни квалификации за електрокардиография и в момента е с ниво експерт. 25 години от кариерата на д-р Тонева са минали във функционално отделение в МБАЛ-Русе, а от 2010 година работи като кардиолог в кабинета за неинвазивна диагностика на сърдечно-съдовата система в болница „Медика Кор“.

 - Д-р Тонева, много хора се оплакват от високо кръвно налягане през този месец. Това има ли общо с честата промяна на времето?
- Честата и рязка промяна на температурите, каквато наблюдаваме напоследък, определено влияе на кръвното налягане. Самите кръвни стойности, които измерваме, са отношение на налягането в кръвоносните съдове спрямо атмосферното налягане. Когато то се променя, кръвното налягане също се променя. По принцип сезонните колебания се отразяват на сърдечно-съдовата система и по-специално на кръвното налягане. Студеното време например действа неблагоприятно на кръвните стойности, защото съдовете се свиват, за да запазят топлината, което вдига налягането в тях. Това състояние затруднява работата на сърцето, защото то трябва да изкарва кръв срещу по-високо съпротивление. Ако даден човек има сърдечен проблем, той веднага се проявява и опасността от инфаркт или инсулт става реална, тъй като кръвта се движи по-бавно и има условия за образуване на тромбози. 
При топло време кръвосните съдове се разширяват и кръвното налягане пада. Когато обаче промените на времето са резки, както беше през тази седмица - от 35 градуса в понеделник температурата падна на 17-18 в сряда, човешкият организъм трудно се пренастройва и хора, които имат сърдечен проблем, получават кризи.
- А смяната на часа в края на март повлия ли на хората с хипертонична болест?
- Не толкова, защото по принцип кръвното налягане се променя в определени часове на деня. Проучванията сочат, че сутрин след събуждане стойностите му са най-високи и тогава се случват повечето инциденти като мозъчни инсулти и инфаркти. През деня кръвното намалява, но според интензивността на работата на определени индивиди то може пак да се повиши. Тук трябва да се отбележи, че при възрастните хора кръвното налягане през нощта лятно време се вдига и те трябва да бъдат много внимателни.
- Кои други фактори влияят на кръвното налягане?
- На първо място е начинът на живот. Хора, които употребяват повече сол, са застрашени от вдигане на кръвното налягане. Изследванията показват, че ако те ограничат солта в храната за един месец, стойностите им се регулират без лекарства. Щом злоупотребят обаче, налягането им скача. Друг фактор, който влияе негативно на кръвното налягане, е лошата диета на хранене. При прием на повече мазнини рисковете от сърдечно-съдови заболявания се повишават. Същото се отнася и за безразборната употреба на алкохол. Постоянното пиене в големи количества влияе много зле както на кръвното налягане, така и на сърдечно-съдовата заболеваемост и смъртност. Установено е, че 30 или 50 мл концентрат и чаша вино са полезни, но прекали ли се с чашката, се стига до сериозни заболявания.
- Какви са методите на лечение за високо кръвно налягане?
- На първо място хипертониците трябва да си сменят начина на живот, като минат на безсолна диета и намалят алкохола до минимум. На второ място хората с високо кръвно налягане трябва да се наспиват добре и да имат някаква умерена физическа активност. Установено е, че ежедневното вървене на бърз ход за 30-40 минути е по-полезно от фитнес с тежки натоварвания. Това обаче трябва да се прави след консултация с кардиолог, защото при физически натоварвания кръвното налягане се вдига и вместо да се тренира здраве, спортът може да доведе до обратен ефект. 
- Кога се прилага медикаментозно лечение за сваляне на кръвните стойностите?
- Първо трябва да кажа, че 40% от хората в страната са с високо кръвно налягане и затова хипертонията е една от съвременните болести, които са много разпространени в обществото. Когато кардиологът се убеди, че безсолната диета и регулирането на начина на живот не помагат на даден пациент, той предписва лекарства. Първоначално се тръгва от най-слабите, а след двуседмично или месечно наблюдение при нужда се изписват по-силни. Медикаментите в момента са много, но те трябва да се пият само по лекарско предписание, а не дадено лекарство помога на съседката, защо да не пия и аз от него. Самолечението на кръвното налягане е опасно и може да доведе до смърт.