С часове може да остане човек в залата на „Борисова“ 6, където от миналия петък е подредена традиционната великденска изложба на майсторите от Дунавската задруга. И колкото и време да разглежда красотите, все ще намира нещо ново, детайли, които пораждат възхита, удивителни свидетелства за талант, усет за хармония и почит към традицията. 
Всичките 21 майстори, които са членове на задругата, показват свои творби, обяснява председателката Татяна Колева, самата тя автор на прекрасни кукли, в които се съчтават българската народна традиция и чисто русенски градски елементи. За първи път като майстор се представя Десислава Тихолова, която повечето русенци са свикнали да свързват с Историческия музей, където тя работи, и с атрактивните уъркшопове, по време на които обучава деца на уменията да правят красоти от мъниста. Десислава, която преди около половин година получи своето майсторско свидетелство, показва своята нова колекция от мънистени бижута. 
Интерес представляват чергите на тъкача Веселин Фесчиев, който също е сред новите членове на Дунавската задруга. А творческият тандем на Фесчиев и Красимир Сивов, майстор на изумителни с изяществото почти графични картини от кожа, представя в залата на „Борисова“ 6 как могат да се съчетаят естествената кожа с ръчно тъкания текстил. От екипната идея на двамата са се родили чанти, раници, пана, които привличат като магнит погледите на посетителите. Радват окото бродериите на Севим Ганева, иконите на Ваня Петрова и Петя Антонова, дантелите на Мария Браткова. Красотата струи от дърворезбите на майсторите Ангел Митрофанов и Иван Чешмеджиев, впечатляват вплетените в дървените маси инкрустации от друг вид дърво на Йордан Йорданов. Кованото желязо на Нено Дочев както винаги привлича погледите и пали въображението. А съчетанието на металопластика и камък, в което майсторът Боян Мицов пресътворява библейски теми и сюжети, определено настройва на празнична вълна дни преди Възкресение Христово. Свои керамични творби е изпратила за традиционната русенска изложба и Кремена Корабова Франер, която е член на русенската задруга, макар че от десетина години живее в Швейцария, където е омъжена. Кремена и там не изоставя своето увлечение-съдба - и не само майстори своите керамични чудеса, но и преподава художествена керамика.
Трудно е да се изброи всичко, което показват майсторите от Дунавската задруга. Затова пък е лесно всеки да се отбие поне за малко в залата на „Борисова“ 6 и да разгледа експозицията. Благодарни сме на Дружеството на художниците, което ни предостави изложбения салон, за да можем да представим това, което правим, в самия център на Русе, каза Татяна Колева. Изложбата ще радва посетилетите до 28 април - до самото навечерие на Великденските празници, за които всеки може да зарадва себе си и близките си, като се сдобие с уникално произведение на русенските създатели на уникална красота. Колева и нейните колеги се надяват, че дългоочакваният ремонт на ателиетата на майсторите на улица „Витоша“ ще започне през лятото, за да могат не след дълго талантливите пазители на народните традиции да посрещат „и у дома си“ гости от Русе, от страната и от чужбина, без да се притесняват от обстановката.