Обучение на млекопроизводители и извънредно заседание на областния консултативен съвет по животновъдство ще се проведе на 22 април от 10 часа в областна администрация, научи „Утро“. На срещата ще бъде представен националният план за действие за укрепване на схемата за тестване на качеството на суровото краве мляко.
Единствена точка в дневния ред на извънредното заседание ще бъде запознаване със заболяването заразен нодуларен дерматит. Стопаните ще получат информация както за симптомите на болестта, така и за мерките, които да предприемат.
Епидемията идва у нас от Турция и Гърция. До момента са констатирани шест епизоотични огнища на болестта в областите Стара Загора и Хасково. За заразените животни няма алтернатива, освен да се заколят. 
Заболяването се разпространява посредством директен контакт, индиректно, както и с различни насекоми. На практика е невъзможно да се опазят от заразяване животните при проникване на вируса във фермата. В тази връзка най-важната предпазна мярка е недопускане появата на заразата в самата ферма, което най-често се дължи на нерегламентирани придвижвания на животни.
Заболяването при конкретно животно започва с треска, загуба на апетит, рязко намаляване на млеконадоя, а след 1-2 дни се появява и изрив (подкожни възелчета с размери от грахово зърно до орех), който постепенно обхваща цялото тяло.