Над 100 казанджии от цяла Североизточна България блокираха за около 40 минути Дунав мост в знак на протест срещу приетите в края на миналата година промени в закона за акцизите, според които могат да работят само 6 месеца в годината, като намалят и обема на казаните си наполовина. Те обвиниха управляващите в лобиране в полза на големите винпроми, прокарали новите условия само за да намалят конкуренцията и увеличат собствените си продажби.
С промените в закона за акцизите и данъчните складове казаните могат да варят домашна ракия само от 1 юли до 1 януари. Тези, които искат да произвеждат ракия извън посочения срок, трябва да уведомят Агенция „Митници“ 14 дни по-рано. Освен това дестилационните с вместимост над 550 литра ще плащат по-висок акциз в размер на 1100 лева на хектолитър.
По този начин са ударени точно малките казанджийници, които извършват услугата на хората по селата и градовете, посочиха протестиращите. Те дадоха пример със съседна Румъния, където не само няма такова нещо, а и първите 50 литра ракия са освободени от акциз.
Българите пак няма да си купуват алкохол от магазина, ще варят ракията скрито и така само ще увеличим сивия сектор. Има 2000 казана в страната, на всеки са заети по 2 човека, които сега ще останат без работа, посочиха протестиращите. Според тях зад законовите промени стоят интересите и лобитата на „Винпром Пещера“ и КРИБ в лицето на Кирил Домусчиев.
1400 казана са регистрирани в Агенция „Митници“, 60 от които от Русенско. Управляващите съобщиха за 10 000 нелегални казана, но с тези промени не удрят тях, а нас, които работим коректно и плащаме данъци, обясни Мария Иванова от Русе. 
Казанджиите, които настоящият проблем накара да се обединят в Национално гражданско сдружение с името „Българска домашна ракия“, се надяват исканията им да бъдат разгледани на утрешното заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси. Точката в дневния ред е внесена от депутати от Патриотичния фронт. По искане на омбудсмана Мая Манолова новите клаузи в закона бяха атакувани и пред Конституционния съд, който обаче отказа да се занимава с проблема.