4-метрова катерачна стена тип „Боулдър“ ще изкушава любителите на екстремното в събота и неделя на площад „Батенберг“. Това съобщиха от спортно-туристическото и природозащитно дружество „Академик“, което е организатор на инициативата „Катерачна надпревара Русе 2016“ заедно със студентския съвет на Русенския университет и с подкрепата на общинската фондация „Русе - град на свободния дух“. Катеренето е част от кампанията „Русе - европейски град на спорта“ и европейската кампания Now we move България. 
Стената ще бъде снабдена с обезопасителен дюшек за приземяване и подредени хватки по три маршрута с различна трудност. До нея пък ще бъде изградено трасе за майсторско управление на велосипед и ще има опъната над терена лента за ходене. Инструктори ще помагат на ентусиастите да се справят с предизвикателствата, в които могат да се включат от 7-годишни деца, ученици, студенти и всеки, които има куража да опита, казаха от „Академик“. 
Катерачната надпревара ще продължи до средата на юни. На 12, 13 и 14 май стената, велотрасето и лентата ще бъдат на площад „Свобода“, на 28 и 29 май - в РУ, а на 9, 10 и 11 юни - в квартал „Дружба 1“ до СОУ „Васил Левски“. Участниците ще получават стикери, а всеки трети - и награда. 
Междувременно стана ясно, че в университета вече се работи по изграждане на катерачен център. Така Русе ще може да си върне славата на града, в който в началото на 20 век са направени първите опити за катерене с въже.