12 екипа от русенски училища и клубове в момента шият копие на знамето на Червеноводската чета, съобщи вчера ректорът на Русенския универистет проф.Велизара Пенчева. Бродирането на пряпореца е по инициатива на РУ и по-специално на туристическото дружество „Академик“, откъдето са обявили конкурс за най-сполучливото копие на флага, станал знаме и на Ботевата чета през 1876 г. Конкурсът е подкрепен от общинската фондация „Русе - град на свободния дух“. 
Знаме от зелен атлаз везат с букви от сърма и русенските морски скаути, а също и два екипа от студентския клуб „Палитра“, както и учениците от училищата „Тома Кърджиев“, „Васил Левски“ и Професионалната гимназия по облекло. Някои от клубовете са се срещнали и с майстори от Дунавската задруга, за да обсъдят техниките по бродиране, други строго се придържат към указанията за автентичност, дадени от Историческия музей. 
Знамената трябва да бъдат готови до 5 май, след това жури с председател директора на Историческия музей проф.Николай Ненов ще определи най-доброто. То ще се развее във велопохода на „Академик“ по историческия път на истинското знаме. На 16 и 17 май то ще премине от Русе през Гюргево, Зимнич, Турну Мъгуреле, Корабия и Бекет - румънските пристанища, от които Ботевите четници се качват на парахода „Радецки“. На 27 май зеленият флаг ще води представителната русенска група в похода „По стъпките на Ботевата чета“ до Околчица. След това знамето-победител ще бъде предадено на РИМ.