Лекарствен препарат за намаляване на холестерола може да намали скоростта на развитие на раковите клетки в живите организми.

Това откриха учени от университета Мисури, които се надяват да са попаднали на следа за бъдещото откритие на по-ефективни начини за лечение на рак.

Холестеролът е молекула в живите клетки, която служи като структурен компонент на клетъчната мембрана. Когато туморните клетки растат, те произвеждат повече холестерол. Повечето пациенти с рак са лекувани с токсична химиотерапия. Ново изследване се фокусира върху намаляване на производството на холестерол в раковите клетки, обясни Салман Хайдер, професор в Университета на Мисури.

Според него съвременните методи за лечение на рак разчитат на системния ефект върху тялото от химиотерапевтичните лекарства.

Тяхната основна цел е въздействие върху андрогенните ("мъжки") рецептори на ракови клетки, които обикновено са свързани с хормона тестостерон. Казано по-просто, химиотерапията е химическа кастрация на раковите клетки, т.е., тя не им позволява да се размножават.

Но в много случаи туморните клетки развиват резистентност към това лечение и започват не само да растат, но и да се разпространяват в организма. Холестеролът способства за развитието на тази устойчивост, обясни Хайдер.

Предположенията на учените се потвърдиха в хода на експеримента. След използването на специални препарати за намаляване на нивото на холестерола, скоростта на растеж на раковите клетки съществено намаляла.

Според авторите в бъдеще този метод може да се прилага не само за комбинирано лечение на рак на простатата, но и за други видове рак.