Трето земетресение е усетено в района на Нова Загора, след като сутринта бе регистрирано земетресение с магнитуд 4,4 по Рихтер.

Третият трус е слаб – с магнитуд 2,8 по Рихтер, усетен е в 13.38 ч. Епицентърът му е югоизточно от Нова Загора, близо до село Полско Пъдарево и Графитово, с дълбочина 1,4 км.

Няма данни за материални щети.

БГНЕС припомня, че силно земетресение бе усетено в района на Нова Загора тази сутрин. То бе магнитуд 4,4 по скалата на Рихтер. Усетено бе в цялата област, хората излязоха по улиците. "Като гръм се усети, силен трясък. Общината е бетонна, всичко кънтеше. Ние бяхме в сградата на общината, евакуирах общината и съседните сгради", каза пред БГНЕС кметът на Нова Загора Николай Грозев. По думите му, всичко е нормално и в съседните села. "Поддържа се координация с полицията и пожарната. В училищата е преустановен учебния процес. Сред населението няма паника", каза още Николай Грозев. Ще изчакаме още малко, за да няма вторични трусове, важно е хората да са спокойни и да няма разрушения, допълни кметът. Жители от района на Нова Загора казаха, че се е усетило ужасно, като пропадане. В Сливен коментираха, че се е усетило силно за няколко секунди. В Стара Загора, на 37 км западно от епицентъра, жителите са го усетили доста силно и вертикално като подскачане.

По данни на Европейския сеизмологичен център земетресението е усетено в 9.46 часа. Епицентърът е на 7 км югоизточно от Нова Загора, на 32 км югозападно от Сливен. Огнището е на 2 км дълбочина. По данни на Геофизичния институт на БАН земетресението е с магнитуд 4 по Рихтер и епицентър североизточно от Нова Загора, близо до село Ценино, с дълбочина 10 км. Няма данни за пострадали и материали щети. Вторичен трус с магнитуд 2,5 по скалата на Рихтер бе регистриран в района на Нова Загора час след първото по-силно земетресение. По данни на Геофизичния институт на БАН второто земетресение е усетено в 10.39 ч., с епицентър югоизточно от Нова Загора, край село Полско Пъдарево, с, дълбочина 4,5 км.