Концептуални разработки на коли, които се управляват от смарт устройства, с внедрени системи за автоматично самостоятелно паркиране, автомобили, придвижващи се чрез магнитно поле, автохибриди, които се движат и под вода, и атомни автомобили бяха представени на финала на конкурса за най-добър млад изследовател, който се проведе в Русе.
Най-добър автомобил на бъдещето бяха конструирали Мартин Бумбаров, Яни Лозанов и Костадин Петков от Професионална гимназия по електротехника и електроника в Пловдив. Те грабнаха вниманието на журито с прототипа на кола-сфера. Второто място при младите изследователи завоюва отборът на Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ в София, като Ангел Вълчев, Вилхем Александров и Георги Александров презентираха своя макет на автомобил, който се движи на водород. Трети се класираха Мартин Кузманов и Дейвид Геровски, чийто модел кола се захранва от слънчевата светлина. Заради изключителната си техническа подготовка и атрактивно презентиране журито присъди и една специална награда на Емилия Къндева, Радослав Чочев и Кристиян Московски от Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив. 
Наградите бяха връчени на церемония в Регионалния исторически музей от началника на Регионалния инспекторат по образование в Русе Димитър Райнов.
Заедно с изследователите бяха наградени и победителите в другия национален конкурс, който се проведе тези дни в Русе - за млад инсталатор. Най-добри в изграждането на битова газова инсталация се оказаха Даниел Митев, Мария Попова и Ивайло Ганев от Професионалната гимназия по промишлени технологии „Атанас Ценов Буров“ в Русе. Миналата година те спечелиха второ място в същия конкурс. 
Среброто си заслужи отборът на Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ в София - Денис Димитров, Тодор Костов и Даниел Петрешковски. На трето място се класираха Валентин Панчев, Вероника Иванова и Кристиян Анчев също от русенската професионална гимназия.
Двете състезания бяха организирани за 11-ти пореден път от „Овергаз“ и Министерството на образованието и науката. Дългогодишната инициатива насърчава практическия опит при професионалното образование и е основата на програмите за дуално обучение по газификация. Журито тази година се състоеше от енергийни специалисти, които са печелили първите места в предишни издания на конкурсите, а днес вече работят в газовата сфера.