Без каквато и да е причина или повод Тодор Тодоров е отнел живота на Мелиса - жената, с която е живял на съпружески начала повече от 17 години, като я е наръгал в сърцето и корема. А с помощта на своя познат от затвора Владимир, за който знаел, че е убил съпругата си, се е отървал от трупа. След това през Румъния избягал в Германия, откъдето впоследствие бил екстрадиран след издадена европейска заповед за арест. Тези особености, включително и предишните осъждания на Тодор, според Върховния касационен съд /ВКС/ не правят убийството изключително тежко. 

Затова според магистратите мъжът не заслужава доживотния затвор, с който го наказаха 2 съдебни инстанции, а само 20 години решетки.
Делото за зловещото убийство от 23 юли 2013 година стигна до последна инстанция, след като защитата на Тодор оспори осъждането му. Според неговия адвокат мъжът е наказан без доказателства, затова заслужава да чуе оправдателна присъда.
Трети съдебен състав обаче зачеркна тази версия, като подчерта, че действително убийството е съпроводено само от косвени доказателства, които обаче достатъчно красноречиво водят до неговия извършител. 
До убийството на 48-годишната Мелиса Кирова Тодор стигнал след чести семейни скандали, бурна ревност и съмнения в изневери. Преди да бъде намушкана смъртоносно в собственото си жилище в кв.“Дружба“, тормозената физически и психически жена, търсила помощ от спешния телефон 112. След като я убил, Тодор излъскал до блясък апартамента, оставил трупа в банята и започнал да търси начини да излезе чист от ситуацията. Затова помолил за помощ бившия си съкилийник 54-годишният Владимир Иванов, който излежал убийството на предишна своя любима.
Пет дни безжизненото тяло на Мелиса лежало в банята на апартамента, заради което се размирисало, разложило и подуло, а за да се справи с това Тодор надупчил трупа с нож, за да спихне. После с помощта на Владимир изхвърлили тялото в Русенски Лом в района на Ивановските скални църкви.
Трупът бе открит на 8 август, а 20 дена по-късно избягалият в Германия Тодор бе задържан с Европейска заповед за арест и екстрадиран обратно в Русе.
До следите му разследващите стигнаха благодарение на съдействието на една от дъщерите му от предходен брак - 32-годишната жена разказала в полицията, че баща й споделил, че е затрил Мелиса пред болната му майка. Впрочем възрастната жена починала по-малко от 2 месеца след убийството на снаха си. А Тодор опита да омаловажи показанията на дъщеря си, като заяви, че майка му е била в тежко здравословно състояние и не е знаела какво говори. Освен това хвърли вината за затритата Мелиса върху непознати цигани, които заплашвали нея и дъщеря им Михаела.
Според съда обаче тези му твърдения са по-скоро въображаеми и играят ролята на чиста защитна версия. Затова магистратите окончателно наказаха убиеца на 20 години затвора, а помощника му в изхвърлянето на трупа Владимир получи половин година затвор. Заради предишната си присъда, по която е освободен предсрочно, обаче ще трябва да излежи още 5 години 4 месеца и 27 дни.