Исках да се запозная на място и да се убедя как работят заедно колегите - гранични полицаи и военнослужещите. С радост установих, че съвместните екипи действат в пълен синхрон, обобщи министър Румяна Бъчварова след посещението на ГКПП Славеево и Маказа. Необходима е допълнителна работа в посока подобряване на техническото им оборудване, допълни тя.

Вътрешният министър обясни, че в съответствие с предварителния план, към момента в охраната на границата в района на ГПУ-Ивайловград са включени 46 военнослужещи. Броят им варира в зависимост от конкретните обстоятелства, а местата, където се разполагат съвместните екипи, се определят в съответствие с оперативната необходимост.

Няма напрежение на границата, но ние трябва да сме готови за всяка една ситуация. Същевременно, това е ясно послание към хората, които биха опитали да преминат нелегално през граничните зони, допълни Румяна Бъчварова.

Охраната на държавната граница е национална политика и българските граждани могат да бъдат спокойни, тъй като основният фокус на усилията ни е тяхната сигурност.

Бъчварова припомни, че е възприет подход за пълен контрол на граничните пунктове, което засилва усещането за сигурност на границата. Същевременно утвърдената практика за регистриране на нелегалните имигранти и провеждане на интервюта с тях дава възможност за идентифициране на рискови профили.

Министерството на вътрешните работи разпространи указания към жителите на пограничните райони. Те са разбираеми и отново акцентират върху това, че хората трябва да подават сигнали в случаите, когато забележат нелегални имигранти, а граничните полицаи са тези, които установяват и задържат нарушителите на държавната граница.