Русе е сред първите градове, въвели предмета религия в училище. Това посочва българският патриарх Неофит в поздравление, изпратено към участнците в семинара за взаимодействието на църквата, общинската власт и държавата в религиозното образование, който започна работа вчера в Русе. Педагози, представители на Софийската духовна семинария, различни митрополии, неправителствени организации и православни сдружения се събраха, за да обсъдят работещите модели и бъдещите акценти. 
В Русе религия изучават 65 групи с 967 ученици, обучават ги 19 преподаватели, каза в словото си Русенският митрополит Наум. Той подчерта, че това образование може да даде на децата това, от което ги лишава съвременният свят - богопознание, морал и благочестие, а Русенска епархия е добър пример за сътрудничество между различните институции. Кметът Пламен Стоилов увери, че за общината обучението по религия е изключително важно и няма да се пестят средства, за да могат християнските добродетели да достигнат до децата. Поздравителни адреси прочетоха също зам. областният управител Станимир Станчев и Коста Костов от името на вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева. 
Вчера участниците в семинара присъстваха на открит урок по религия при третокласници от СОУ „Васил Левски“, днес обсъжданията продължават.