„Майка ми обожаваше шоколад и винаги държеше няколко парченца в скрина в хола. Казваше, че той прогонва тъгата. Но най-много обичаше италианската паста, тя просто беше жената паста. От нея съм се научил, че добрата италианска храна се прави с добри продукти“. Това пише в биографичната книга „Одри вкъщи“ Лука Доти, по-малкият син на звездата от „Закуска в Тифани“ Одри Хепбърн. Книгата е не само спомени, но съдържа и рецепти за любимите ястия на звездата и повече от 250 непубликувани фотографии. Впрочем вкъщи тя не е звезда, а най-обикновена майка и съпруга, казва Лука. Вкъщи е домът й в Рим, след като се омъжва за италианския психиатър Андреа Доти през 1969 г. От този брак се ражда Лука, но Одри има и по-голям син - Шон, от първия си съпруг Мел Ферер.
Тази красива и елегантна до изтънченост жена, една от малкото артисти печелили всичките четири най-престижни награди „Оскар“, „Еми“, „Грами“ и „Тони“, на 40 години се оттегля от светлината на прожекторите и се отдава на живота, за който мечтае - у дома със семейството. А домът за нея е и уханието на кухнята. Мама не беше голяма готвачка, тя беше обикновена, всекидневна готвачка, приготвяше само простички неща, които се харесваха на семейството й, разказва Лука. Одри имала желязно правило за закуската - тя никога да не се пропуска. Обикновено закусвали препечени филийки с масло и конфитюр, сварен от плодовете в градината им. Един път на ден задължително ядяла паста и това било единственото ястие, от което си сипвала два пъти. Никога не съм мислили за майка си като за слаба или дебела, затова ми беше много странно, че приятелите ми се изумяваха, когато я виждаха колко много яде, спомня си Лука.
Одри преживява големия глад по време на Холандската криза през зимата на 1944 г, когато нацистите конфискуват всичката храна и гориво и така наказват страната, оказала помощ на съюзниците през Втората световна война. Тя е 16-годишна и тежи само 40 кг, от недохранване страда от астма, жълтеница, анемия и отоци на краката. И най-яркият й спомен от свободата е един холандски войник, който й дава седем бонбона. Одри ги изяжда наведнъж, след което се чувства страшно зле, защото стомахът й е свит. Дотогава са се хранили само с грудки на лалета и понякога с хляб от грахово брашно. След време Одри прочита дневника на Ане Франк и възкликва: Тя е описала всичко, което сме преживели и ние... До края на живота си красивата актриса уважава дълбоко храната, която за нея е ценност наравно с дома и семейството. 
Заради крехкото си здраве Одри се прощава с мечтата си да стане прима балерина. Така попада в киното, забелязана за първи път от френската писателка Сидони-Габриел Колет. Прави дебют в бродуейската продукция „Джиджи“ през 1951 г. и още с първата си роля в киното на принцеса Ана във „Ваканция в Рим“ след две години печели наградата на Филмовата академия и бързо става любимка на Холивуд.
Когато загърбва светския блясък и се отдава на семейството си, Одри намира и ново призвание - става посланик на добра воля на УНИЦЕФ и се отдава на хуманитарна дейност. Това е нейният начин да благодари за онези камиони, пристигнали в родната й Холандия през 1945 г., „натоварени с брашно, масло и всички онези неща, които не бяхме виждали толкова дълго време“.
След смъртта на Одри Хепбърн през 1993 г. Лука намира един стар тефтер, в който майка му си е записвала любими рецепти. Това го вдъхновява да напише спомените си за живота с нея чрез храната. В книгата той разказва една любопитна случка: Когато отиват на почивка в Ямайка с Одри и Робърт Уолдър, с когото тя живее след развода с бащата на Лука, Робърт вдига нейния куфар и я поглежда учудено. Какво си сложила вътре, тухли ли?, пита той изумен, тъй като обикновено куфарът е лек, а сега тежи в ръката му. Спагети, отговаря спокойно Одри. И не беше забравила зехтина и пармезана, спомня си Лука.

Любимите рецепти на Одри Хепбърн

Спагети с доматен сос 

Необходими продукти:

500 г спагети

1,5 кг узрели месести домати

1 глава лук

1 стрък целина

1 морков

6 листа босилек

зехтин екстра върджин

1 щипка захар

сол

черен пипер

пармезан

Начин на приготвяне:

Доматите се нарязват на кубчета и заедно с почистените цели лук, морков и целина се слагат в голям тиган. Похлупват се и се варят около 10 минути, докато зеленчуците омекнат. След това капакът се маха и сосът се оставя да къкри 10-15 минути, като се разбърква с дървена лъжица. Добавят се зехтин и ситно нарязан босилек. Сосът е готов, когато започне да прави малки кратери. Изваждат се целите зеленчуци и всичко се оставя да се охлади. След това се сосът и зеленчуците се смилат през машинка със ситно сито, така се отстраняват семената и люспите. Полученото пюре се подправя със сол, черен пиер и щипка захар.

Спагетите се сваряват ал денте с малко сол. Сервират се в чинии, покрити с доматен сос и настърган пармезан.

 

Шоколадова торта

Необходими продукти:

300 г тъмен шоколад

60 мл пълномаслено мляко

120 г масло

8 яйца

200 г захар

брашно за поръсване

пудра захар

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява до 200 градуса. Тавичка с диаметър 25 или 28 см се намазва с малко масло и се поръсва с брашно.

Шоколад и млякото се слагат на водна баня и се бъркат, докато шоколадът се разтопи. Добавя се нарязаното на кубчета масло и се разбърква добре. Огънят се намаля и един по един при непрекъснато бъркане се добавят осемте жълтъка. Кремът се маха от котлона и се оставя да се охлади. В отделна купа се смесват белтъците и захарта и се разбиват до твърд връх. Внимателно на няколко пъти се добавят към шоколадовия крем. След като се усвоят, сместа се изсипва в тавичката и се пече 30 минути. След това време фурната се изключва и вратата се оставя отворена за няколко минути. Тортата се изважда и се оставя да се охлади. Сервира се поръсена с пудра захар и разбита сметана и ванилов сладолед.