Живописни творби на 21 автори от Израел показва изложбата, която бе открита снощи в една от залите на Художествената галерия на „Борисова“ 39. За втори път бизнесменът Ехуд Алони, който има в Русе бизнес с филтри, прави възможно гостуването на израелски живописци. Моят бизнес са филтрите, а в свободното си време рисувам и правя скулптури, призна Алони. Впрочем, за експозицията той е предоставил три от своите платна, които русенските зрители ще видят. 
Преди две години в русенската ни изложба представихме жени художнички, които живеят и творят в Тел Авив, сега сбирката картини, с които идваме, включва работи на автори от различни градове и райони в Израел, обясни кураторката Рахел Зив. Тя подчерта разнообразието от стилове и техники, както и многоликите сюжети на творбите. Русенската публика ще види пейзажи и абстрактни композиции, библейски сюжети и алегории, вариации на темите за странстването, за музиката, за вечността. 
Към пристигналите от Израел картини снощи буквално преди откриването бяха добавени още няколко. Техен автор е заместник-ръководител на посолството на Израел в София Иман Амаша, която пристигна специално, за да открие арт събитието в Русе. Иман Амаша е художничка с няколко самостоятелни и колективни изложби в биографията си.