Мигрантите от Гърция тръгнаха към България, 19 иракчани са задържани в понеделник на влизане в страната край Гоце Делчев, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Случаят с първите задържани на българо-гръцката граница мигранти в района на село Теплен, община Хаджидимово, бе потвърден от Гранична полиция.

Задържаните са мъже, жени и деца, те са върнати обратно в Гърция, след като са глобени за незаконно преминаване на границата.

Нарушението на държавната граница бе очаквано след затварянето на „балканския” маршрут и многократните предупреждения, че една от новите дестинации на мигрантите е през България. То за пореден път показва, че Гърция не контролира мигрантите, които се движат свободно и така могат да поемат накъдето си искат. Заловените край Гоце Делчев са били от блокираните на гръцко-македонската граница срещу Гевгелия след затварянето на „балканския” маршрут.

„Гореща точка” с приютени около 700 сирийци и иракчани бе разкрита в началото на март в околностите на град Драма, намиращ се само на 43 км от българската граница.

Иракчаните са задържани в района на село Теплен, намиращо се на около 7 км по въздушна линия от ГКПП „Илинден-Ексохи” и посочено от местните жители пред БГНЕС преди месец като едно от най-вероятните места за пресичане на границата от мигранти, идващи от Гърция.

Случаят със задържаните иракчани е знаков по отношение смяната тактиката на атакуване европейските граници. Масовото и организирано чрез извозване с автобуси пресичане на границата между Гърция и Македония край Идомени вече е история. Безизходицата на блокираните в Гърция хиляди сирийци, иракчани, афганистанци и други, ги кара да търсят услугите на трафиканти-каналджии.

Случаят от Теплен явно е такъв, трафикантите са ги транспортирали до преди границата, която пресекли пеш. Задържането им от служителите на „Гранична полиция” е попречило да се види дали ще ги поемат наши трафиканти.

Районът на селата Петерлик, Беслен и Теплен е заключен между пътя Драма-Гоце Делчев-Благоевград и река Места. Пресичайки там границата, мигрантите лесно биха могли да продължат пътя си по спомената горе пътна артерия към сръбската граница, но само организирано, поети от наши трафиканти.