В Изборния кодекс да бъде записано, че гласуването е граждански дълг, а за този, който не го изпълни, се предвиждат "неблагоприятни последици" - заличаване от избирателния списък. Това е последната идея на ГЕРБ за промяна в Изборния кодекс, свързана с въвеждането на задължителен вот по искане на Патриотичния фронт, научи "Дневник" от източници в управляващата партия.Поправките в Изборния кодекс ще бъдат обсъдени на второ четене в правната комисия в четвъртък. Според решение на парламента след референдума за въвеждане на електронно гласуване през октомври 2015 г. промените в изборното законодателство трябва да бъдат приети на второ четене до края на април.Въпреки че конституцията дава право на българите да гласуват, на първо четене беше прието предложението на Патриотичния фронт, че гласуването е задължително. То беше обвързано с парична санкция - за работещите глоба от 50 лева, а за социално слабите спиране на помощите за три месеца.От ГЕРБ обаче смятат санкцията да е заличаване от избирателните списъци, като се предвижда възможност за следващия вот гласоподавателят предварително да поиска да бъде включен в списъка. Искането за дописване в списъка ще може да става и в самия изборен ден.

Патриотичният фронт също е променил идеите си за насърчаване на гласуването. Вместо глоба вече искат стимули, като томбола - "от хората, които са гласували, да се изтеглят печеливши, които по някакъв начин да бъдат наградени", обясни Красимир Каракачанов. Според него това би стимулирало хората повече, отколкото глоба от 50 лева.

Предметните награди ще зависят и от сумата, заделена за тях. "Ако се отделят 1 млн. лева - представете си колко автомобила са това, колко парични награди могат да се отделят", коментира Каракачанов. Парите за томболата щели да се осигуряват от държавния бюджет

Той обясни и как си представя купуването на тези награди - прави се обществена поръчка, отиваш при производителя, а не при търговеца.

Според Каракачанов томболата на е купуване на гласове. "Ако погледнете 15% процента купен вот, който всички социолози отчитат, говоря от гласувалите, значи от 55 -56% гласували в България са срещу пари. За каква обективност говорим. Като добавим и етническия вот, стават 30%, така стават повече от половината. Ако повече от половината ти избиратели гласуват по етническа мотивация или за пари, то за какви институции говорим, то държавата продължава да бъде зависима", коментира той.

Според Каракачанов със стимулация на гласуването тежестта на купения и етническия вот ще намалее.

Другият съпредседател на Патриотичния фронт Валери Симеонов смята, че поправките им ще минат, защото са "разумни и отчитат някои пропуски от първоначалния вариант".Шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) напомни, че в предишния парламент и неговата партия предложи стимули за гласувалите, но не беше прието. "В българската изборна практика в този век е имало такъв случай, не мога да коментирам дали е бил атрактивен, дали е постигнал целта си", каза той.Депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев ("Движение България на гражданите") коментира, че идеята е хората ще бъдат поканени да гласуват под формата на томбола. Той смята, че е по-добре стимулът да бъде данъчно облекчение. "Кола, хладилник пералня са по-скоро за някакви игри, които гледаме по телевизията, и вариететни шоута", допълни той.Делчев посочи, че продължават да настояват на активната регистрация. Според него заличаването от избирателните списъци няма да постигне ефекта, който ще постигне активната регистрация, защото щяло да препотвърди т.нар. мъртви души. По-сериозните въпроси са машинното гласуване, електронното гласуване, защото това реално влияе на изборния процес, каза Делчев.